Meklēt...

Skroderdienas Silmačos

Latvijas Nacionālais teātris

Nozīmīgs iestudējums “Skroderdienu” garajā vēsturē, jo Alfreds Jaunušans to iestudē kā psiholoģiski precīzu attiecību drāmu, savukārt savu izcilo humora izjūtu liek lietā jauniešu, žīdu un veceņu skatos. Arī Dūdara un Antonijas attiecībās, kam teātra kritiķi jau uzreiz “pieraksta” paralēles ar Šekspīra “Spītnieces savaldīšanas” galveno varoņu attiecībām, ir humora stīga, tomēr dziļāk skaidri samanāma smeldze par to, ka dzīvē notiek kļūdainu lēmumu pieņemšana, klausīšana citu padomiem, ne savai sirdij, un laime nemaz nav tik pašsaprotami sasniedzama. 

Dūdara un Antonijas lomās ir teātra skaistākais mīlētāju un varoņlomu tēlotāju pāris – Ģirts Jakovļevs un Astrīda Kairiša. Veceņu trio ar milzīgu baudu darbojas aktrises, kas ikdienā tiek dēvētas par teātra karalienēm, tik populāras un augstu novērtētas viņas ir gan kritikas, gan skatītāju acīs – Velta Līne (Pindacīša), Elza Radziņa (Tomuļmāte) un Lidija Freimane (Bebene).

Par hrestomātisku paraugu, kā spēlēt aizdomu un tēva mīlestības pilno Ābramu, kļūst Ulda Dumpja Ābrams, Zāras un Joskes lomās mirdz Iveta Brauna un Jānis Skanis. Skaistais un neizlēmīgais Aleksis ir Rolands Zagorskis, viņa mīļotā Elīna – Maiga Sika.

Sezona
1975 / 1976
Pirmizrāde
27. decembrī, 1975.