Meklēt...

Esi sveicināta, mīlestība! (Irkutskas stāsts)

Latvijas Nacionālais teātris

Alekseja Arbuzova jaunā luga "Irkutskas stāsts", ko teātris iestudēja ar nosaukumu "Esi sveicināta, mīlestība!", nostiprina Jaunušana režisora pozīcijas. Tam palīdz arī lugas izvēle – Arbuzova lugas, kam raksturīga piepacelta romantika un sentiments, atskatās nesenā pagātnē un analizē šodienas cilvēku, kuru tieši ietekmējis 2. pasaules karš, proti – runā par tā laika skatītājiem aktuālām tēmām. 

Kā raksta Lilija Dzene “Arbuzovs padomju traktoristiem un buldozeristiem piešķir Čehova varoņu dvēseles. Alfreds Jaunušans šīs dvēseles saklausīja uzreiz un azartiski atsaucās arī lugas novatoriskajai formai ar gredzenveida kompozīciju, atskatiem pagātnē un kora komentāriem.”

Darbība notiek netālu no Sibīrijas pilsētas Irkutskas, kur tiek celta Angāras hidroelektrostacija. Lugas galvenā varone ir kasiere Valentīna, kas tiek saukta par Vaļku un ir visai vieglprātīgas uzvedības būtne, kas ar ironiju uztver katru, kurš grib viņu mācīt vai pāraudzināt. Ar Vaļu draudzējas divi ekskavatoristi Viktors un Sergejs, kas, protams, abi Vaļu mīl, tikai Viktors netiek galā ar savām jūtām un to, ko ļaudis mēdz runāt par Vaļu, bet Sergejs nenobīstas no viņas ārējās vulgaritātes un mēģina pierādīt, ka eksistē cilvēkā labais. Attiecīgi – Viktors zaudē savu mūža mīlestību, bet Sergejs un Vaļa to iegūst, bet ne uz ilgu brīdi, jo Sergejs traģiski iet bojā.

Jaunušanam tā visa mūža garumā ir būtiska tēma – cilvēki, kas pirmajā brīdī šķiet dzīvē paklīduši no taisna ceļa, tieši tālab ir interesanti, un viņu “mainīšanās” uz augšu ir būtiskāka par taisna cilvēka labajiem darbiem. Šī ir arī viena no pirmajām padomju lugām, kur uz skatuves ienāk nosacītība – uz skatuves līdzās dzīvajiem turpina būt arī Sergejs pēc tam, kad pēc lugas notikumiem viņš ir aizgājis bojā.

Sezona
1959 / 1960
Pirmizrāde
4. februārī, 1960.