Meklēt...

Silta, jauka ausainīte

Latvijas Nacionālais teātris

Komēdijas darbība noris tirdzniecības darbinieku vidē. Ģimenes viesībās, namatēva un namamātes negaidīts, ierodas jauns žurnālists Toms Klaips. Viņš atbraucis uz provinces pilsētiņu komandējumā vēstules dēļ, kurā kāds pilsonis redakcijai sūdzas, ka veikalā neesot briežādas ziemas cepures, tās, ko cilvēki dēvē par “pižikiem”. Jaunais puisis iekļūst “izmeklētā” sabiedrībā, jo uz Veltām šajā mājā pulcējas pilsētas “tirdzniecības dūži”. 

Komiskais izaug no cilvēku attiecībām, kuras šajā lugā viscaur nosaka materiālie labumi. Saņemot vārdadienas apsveikumus, namamāte, universālveikala pārdevēja, lietišķi nosaka katras dāvanas vērtību. Rūpīgi kā rubļi tiek saskaitīti dāvinātie ziedi, tortes novērtētas kilogramos, bet vērīgā acs tūlīt pamana, ka Tomam, jaunākās meitas draugam, kājās zābaki, kas maksā deviņus rubļus un deviņdesmit kapeikas. Arī cilvēki tiek šķiroti pēc to “lietošanas vērtības” – nepieciešamie, vajadzīgie līksmojas labiekārtotajās istabās, pārējie netiek tālāk par priekšnamu.

Kā jau tas ģimenes svinībām piederas, izrādē ļoti daudz mūzikas – īsta latviešu estrādes mūzikas skate ar Raimondu Paulu priekšgalā. Aktieru tēlojumā viss, kas vajadzīgs labai komēdijas izrādei,– darbošanās vieglums un atraisītība, spilgti paasinājumi tēlu raksturojumos, kas tomēr nekur nesašķoba stingru psiholoģisku pamatojumu visai attiecību un notikumu attīstībai.

Sezona
1972 / 1973
Pirmizrāde
9. jūnijā, 1973.