Meklēt...

Dvēseļu putenis

Latvijas Nacionālais teātris

Teātra dramaturgs Voldemārs Zonbergs no plašā romāna atlasījis visspilgtākos atbrīvošanas kara momentus, atspoguļojot tam laikam vēl relatīvi nesenu vēsturi. Lai parādītu vērienīgos kauju skatus, teātrī piedalās viss aktieru ansamblis un 80 voluntieri-skolnieki un brīvības cīņu dalībnieki. Izrādē romāna viela sadalīta 3 cēlienos.

1. cēlienā, lai skatītājiem rastos vēsturisks priekšstats par Latvijas stāvokli 1918.–1919. g., paralēli rādītas vācu intrigantu ielenkto kalpakiešu cīņas Kurzemē un zaļo partizāņu karš Vidzemē. Te parādās partizānu vadonis, kapteinis Grundmanis, vācu majors un arī abi nešķiramie romāna kara biedri Artūrs un dundadznieks Konrāds. Rūdītu latvju kaujas virsnieku tēlo R. Parņickis (kas 1919. gadā arī pats piedalījies karā pret Bermontu). 2. cēliens veltīts Cēsu kaujām, tas sākas ar landesvēristu ienākšanu Cēsīs, skolnieku rotas ugunskristībām un sekojošām kaujām.

Bermonta uzbrukums ietverts 3. cēlienā, un te dramatiskais sasprindzinājums sasniedz kulminācijas punktu. Asu un neaizmirstamu pārdzīvojumu rada cīņas Pārdaugavā, kad ložmetēju tarkšķēšana sajaucas ar kliedzieniem, tuvcīņā metoties kājniekiem. Kauju troksnim apklustot, pār tumsā iegrimušo Rīgas panorāmu, baznīcu zvaniem dunot, aust uzvaras rīts un atskan J. Kalniņa speciāli komponētā dziesma – "Plīvo karogs vējā jaunais". 

Sezona
1934 / 1935
Pirmizrāde
17. novembrī, 1934.