Meklēt...

Baladīna

Valmieras Drāmas teātris
Pievienot vērtējumu
8.0
3 vērtējumi

“Baladīna”, sarakstīta 1834.gadā, ir viena no spožākajām un krāšņākajām poļu dzejnieka un dramaturga J.Slovacka lugām. Latvijas teātrī tā tiek iestudēta pirmo reizi. Iestudējums ir režisora Viestura Kairiša debija Valmieras teātrī, kurš pēc augsti novērtētajiem, leģendārā vācu 19. gadsimta komponista Riharda Vāgnera operu iestudējumiem Eiropā, turpina palikt uzticīgs saviem ideāliem „Esmu režisors, kurš var taisīt lielu materiālu. Man ir jātaisa Rainis un Vāgners, Hamlets un Boriss Godunovs. Tikai tajos es jūtos labi.”

Ar šo lugu J.Slovackis poļu literatūrā lika pamatus novatoriskai, leģendām un pasakām caurvītai, folklorā sakņotai dramaturģijai, kas stāsta par varaskāres pārņemtu, līdz saltai nežēlībai nocietinātu sirdi, kas ar viltu un nelietību Baladīnai liek iet pāri līķiem uz karaļa troni.

Sezona
2017 / 2018
Pirmizrāde
12. maijā, 2018.

Nav atsauksmju

Nav pievienota vēl neviena atsauksme, esi pirmais!

delfi.lv
delfi.lv - Anna Andersone

Izrāde "Baladīna" ir divkārša debija – gan Viesturam Kairišam, kurš Valmieras teātrī iestudē pirmoreiz, gan poļu 19. gadsimta pirmās puses dramaturga Juliuša Slovacka lugai, kas Latvijā līdz šim nebija uzvesta. Tomēr pats iestudējums jaunu lappusi tā radošās komandas, kur līdzās Kairišam darbojas scenogrāfs Reinis Dzudzilo, kostīmu māksliniece Krista Dzudzilo un horeogrāfe Elīna Lutce, biogrāfijā diez vai ierakstīs un turpina vairākos klasikas lieliestudējumos līdz perfekcijai noslīpēto rokrakstu.

teatravestnesis.lv
teatravestnesis.lv - Kitija Balcare

Iestudējuma Baladīna spēks ir tā viengabalainībā: askētiskā izteiksmē, atsakoties no liekā, bet drosmīgi izmantojot izteiksmīgu aktierspēli, kustību partitūras precizitāti tēlu emocionālā un eksistenciālā rakstura atklāšanā, sitaminstrumentiem pēc vajadzības kāpinot skatuvisko dinamiku, padarot to maigāku vai ironiskāku.

diena.lv
diena.lv - Atis Rozentāls

Juliuša Slovacka traģēdijas galvenā varone varaskārē var sacensties ar lēdiju Makbetu, un šis nav vienīgais Šekspīra motīvs