Meklēt...

Radīšana

Latvijas Nacionālā opera un balets

Viencēliena laikmetīgā baleta izrādi "Radīšana" veidojis franču horeogrāfs Tjerī Malandēns, izmantojot Ludviga van Bēthovena skaņdarba "Prometeja radījumi" mūziku. Baleta pirmuzvedums notika 2003. gadā Biaricā kā Bilbao Ariagas teātra, Reimsas Lielā teātra un Biaricas Nacionālā horeogrāfijas centra kopražojums. Iestudējumā piedalījās Biaricas Nacionālā horeogrāfijas centra dejotāju trupa.

Skaņdarbu "Prometeja radījumi" Ludvigs van Bēthovens sacerēja 1801. gadā pēc Vīnes baletmeistara Salvatores Vigano lūguma. Prometejs kā jaunās cilvēces tēvs, mākslu un zināšanu nesējs, neapšaubāmi bija saistoša tēma apgaismības laikmetā. Tā tika izvēlēta, lai godinātu Austrijas imperatori Mariju Terēziju, aktīvu mākslas patronesi.

Lai arī Bēthovena skaņdarbs izmantots baletā vēl vairākkārt, horeogrāfs Tjerī Malandēns uzsver, ka savā iestudējumā viņš nav izmantojis vispārzināmo mītu par Prometeju un cilvēku apgaismošanu, bet pievērsies Vecās Derības radīšanas stāstam par Dievu, kurš savām radībām nodod Dejas svēto uguni.

Sezona
2006 / 2007
Pirmizrāde
1. jūnijā, 2007.