Meklēt...

Sensācija

Latvijas Nacionālais teātris

“Sensācija” ir teātra vecmeistara Alfreda Jaunušana jauniestudējums, kuru viņš pats raksturo kā “Esi sveicināts atjaunotais Nacionālais teātris un… ardievu!”. Luga tapusi neatkarīgās Latvijas laikā un pēc žanra ir salonkomēdija, proti, deliktāti joki par Latvijas provinciālo pašpasludināto augstāko aprindu peripetijām ap savu un kaimiņa “es”, sievu, naudasmaku un māju. “Sensācija” ir mazpilsētas Tāpavas vienas redakcijas cīņa ar otru par lasītāju, kuru interesi piesaistīt izdodas tikai ar sensacionāliem faktiem, vēlams, no pašu pilsētas nevis tālu zemju dzīves. Redaktors Kārlis Kātiņš, likdams uz kārts paša labo slavu un ģimenes godu, publicē anonīmu ziņu, ka… redaktors Kārlis Kātiņš redzēts pilsētas parkā kopā ar kādu dāmu. Avīze tiek izpirkta, bet notiek ne tas vien.

Kaut arī “Sensācijas” žanriskajam apzīmējumam režisors izvēlējies “provinces dzīves ainas”, daudz ko tajās iešifrējot arī no mūsu šodienas “Privātās dzīves” personāžu eksistenciālajām problēmām, - tā ir un paliek komēdija ar tās sulīgajiem, izkāpinātajiem raksturiem un sižeta intrigu, cilvēcisko vājību un ilgu komēdija, kur darbība norisinās jasmīnu ziedēšanas laikā, kad pati daba reibina un aicina mīlēt… 

Kaut arī ar šo izrādi Jaunušans atvadās no Nacionālā teātra, ko vadījis ilgus gadus, lielākais ieguvums ir iespēja teātra jaunajiem aktieriem strādāt kopā ar senioriem un spēlēt uz vienas skatuves.

Sezona
2004 / 2005
Pirmizrāde
19. oktobrī, 2004.