Meklēt...

Jaunākā brāļa vasara

Valmieras Drāmas teātris
Pievienot vērtējumu
8.8
4 vērtējumi

1955. gada 4. februāra rītā, pēc lugas “Jaunākā brāļa vasara” pirmizrādes Dailes teātrī, jaunais arhitekts Gunārs Priede pamostas kā slavens dramaturgs, aizsākot jaunu posmu latviešu literatūrā.

Stāsts par jaunā Uģa vasaru, viņa veidošanos par personību un pārpratumi, ko veido jaunības maksimālisma sadursme ar dzīves realitāti, pirmā nelaimīgā mīlestība, skumjas, kļūdas un maldi, ir izaudzis no Gunāra Priedes paša personiskās dzīves pieredzes un vērojumiem. “Jaunākā brāļa vasara” kļuva par pirmo lugu, kas atspoguļoja padomju dzīves realitāti ar visu tās deformēto ideoloģiju, nebaidoties balansēt starp toreiz pieļaujamo un nepieļaujamo jaunu cilvēku redzējumā.

Režisore Inese Mičule par to, kāpēc svarīgi šo lugu iestudēt šodien “Pirmkārt, lai esošajai un jaunajai teātra paaudzei apliecinātu, ka Gunāra Priedes atstātais mantojums nav aizmirstams ideoloģiski saindētā laikmeta dēļ, kurā viņš dzīvoja un rakstīja. Otrkārt, lugas varoņu redzējuma dēļ. Tajā jauna cilvēka iekšējie un ārējie konflikti ir mūžīgi un nodarbinājuši cilvēkus visos laikos.”

Līdzīgi, kā 1955. gadā, arī Valmieras teātra iestudējumā uz Lielās zāles skatuves debitēs jaunība – seši jaunākās paaudzes aktieri.

Sezona
2020 / 2021
Pirmizrāde
2. oktobrī, 2020.

Atsauksmes

Egle – 5.0

Izlasīju Strukas recenziju Vēstnesī un gribējās redzēt. Baigi smuka scenogrāfija – kā Purvīša gleznā. Kopējā bilde ļoti patika, arī mūzika forša (Edgars Šubrovskis). Bet pati izrāde – kaut kāda rēna, laiks velkas, bišķi naftalīns. Lai gan tas jau var būt kā tā laika restaurācija... Nepatika. Lai gan noskatījos līdz galam principā. Vai tikai jauniešu vaina, ka viņi tādi neveikli? Tāds labs amatierteātris.

0
teatravestnesis.lv
teatravestnesis.lv - Ieva Struka

Par pieaugušu cilvēku nevar kļūt, ja tu nezini, kā ir, kad sāp neatbildēta mīlestība vai kad nākas vilties pirmām kārtām pašam sevī

kroders.lv
kroders.lv - Gundega Saulīte

Valmieras teātris, pievēršoties “Jaunākā brāļa vasarai” un pārlūkojot latviešu dramaturģijas mantojumu, acīmredzot vēlējies mūsdienu mākslinieku acīm salīdzināt laikmetus – Priedes tēloto un to, kurā dzīvojam šodien.

kroders.lv
kroders.lv - Laura Melne

Izrāde parāda, ka arī mūsu vecāki un vecvecāki ir sastapušies ar tādām pašām problēmām, pārdzīvojuši un mīlējuši tāpat kā mēs, tikai laiki bijuši citi. Un, ja ir tāda iespēja, būtu taču interesanti noskaidrot, kādi tieši.