Meklēt...

Zvēri ir nemierīgi

Kvadrifrons
Pievienot vērtējumu
8.0
1 vērtējums

Dziļas nakts pustumsā jauns vīrietis kādu gaida. Pat cauri dzīvokļa sienām urbjas naidīgi skatieni. Ēnās ložņā draudīgi stāvi, ūsas skrapstina prusaks. Kas ir tie naksnīgie radījumi, kas skrāpējas gar durvīm un alkst iekļūt iekšā? Tumsā spīd tikai cigaretes sarkanā acs. Daudz labprātāk viņš atkal vērotu zvaigžņu atspulgus ezerā, klīstu mežos un ļautos brīvajai mīlestībai. Jaunais vīrietis ir komponists, kurš ar savu pēdējo, radikālo skaņdarbu strauji kļuvis plaši pazīstams un kuram nu jāuzklausa piekritēju un kritiķu izteikumi. Centrālā valsts avīze nosoda viņa kompozīciju - muzikāla jucekļa vietā tautas masām nepieciešams kas melodisks un skaists. Šī spēle varot slikti beigties. Ko līdzīgu izraisīja raksts Padomju Savienības centrālajā avīzē “Pravda” 1936. gadā, ko līdzīgu piedzīvojis komponists Dmitrijs Šostakovičs laikā, kas iezīmē lūzumu starp revolucionāriem avangarda meklējumiem un mākslai uzspiestu stagnāciju. Tomēr izrāde “Zvēri ir nemierīgi” ļauj līdzpārdzīvot tam, ko vispār nozīmē būt jaunam sarežģītā laikmetā. Tā vēsta par dziņu radīt mūziku un par procesu, kuru izdzīvo jauns cilvēks, meklējot savu balsi, ilgojoties pēc nenosakāmā un cīnoties ar baiļu raisītu bezmiegu. Izrādes tapšana balstīta laikmeta liecību, dzīvesstāstu, literatūras un Šostakoviča mūzikas pētījumos, kā arī kopējos radošos meklējumos Rīgas cirka bijušajā ziloņu stallī - telpā ar īpašu piesātinājumu. Procesā piedalās režisors Mārtins Mučlers no Vācijas (mūzikas teātra apvienība “Membra”), dramaturgs Evarts Melnalksnis, aktieris Āris Matesovičs, buto dejotājas Simona Orinska un Ieva Putniņa, stīgu kvartets ar Sinfonietta Rīga un LNSO mūziķiem, scenogrāfe Anda Skrējāne un citi. Izrādē skanēs mūzika no Dmitrija Šostakoviča stīgu kvartetiem.

Sezona
2018 / 2019
Pirmizrāde
21. februārī, 2019.

Radošā komanda

Kostīmu māksliniece Anda Skrējāne
Režisors Mārtins Mučlers
Dramaturgs Evarts Melnalksnis
Gaismu māksliniece Jūlija Bondarenko
Mūzikas autors Dmitrijs Šostakovičs
Producente Inese Tone
Scenogrāfe Anda Skrējāne
Tulkotājs Evarts Melnalksnis

Atsauksmes

Skujins – 8.0

Seonas savdabīgākā izrāde. Bet aktiera un dejotāju esība tēlos tikdziļi iekšā pārliecināja. Un dzīvā mūzika.. mmm.. ķirsītis visam!

0
diena.lv
diena.lv - Atis Rozentāls

Jaunākajā teātra trupas Kvadrifrons izrādē Zvēri ir nemierīgi izspēlēta versija par Dmitrija Šostakoviča pēdējo nakti, taču iestudējuma akcents nav biogrāfiskuma virzienā