Meklēt...

Sometimes I do something

Sixth
Pievienot vērtējumu
10.0
4 vērtējumi

Solo izrāžu vakars.

"Dieviete", kustību māksliniece un izpildītāja Emīlija Berga, kostīmu māksliniece un scenogrāfe Ieva Stalšane, skaņu režisors Edvards Kurmiņš (DJ Puce)

Cilvēka psihē femīnais saistīts ar jūtām, emocionalitāti, rūpēm, empātiju, maigumu. Savukārt maskulīnais aspekts saistīts ar loģiskumu, mērķtiecību, asumu, varu, agresiju. Femīnā daļa jūt, maskulīnā daļa piešķir sajūtām nozīmi. Femīnā daļa rada, maskulīnā daļa ievieš radītajā struktūras. Femīnais sapņo, maskulīnais ievieš loģiku. Katrā cilvēkā ir daļa femīnā un daļa maskulīnā atšķirīgās proporcijās.

Kustību izrāde “Dieviete” par iedvesmas avotu kustību materiālā izmanto sengrieķu dieviešu statujas, kurām piemīt femīnas un maskulīnas īpašības to galējās izpausmēs. Dieviešu statuju bildes kustībā dekonstruējot, izrādes procesā tiek pētīts tas, kā izskatās femīnais un maskulīnais dejā, emocijās, enerģijā, indivīdā un sabiedrībā.


"Nepieciešamība radīt", idejas autors, horeogrāfs un izpildītājs Ģirts Dubults, kostīmu māksliniece un scenogrāfe Madara Mela, horeogrāfijas konsultante Laima Jaunzema

Ģirts Dubults ir horeogrāfs, kuru interesē drag kultūra* un līdzjūtība. “Nepieciešamība radīt” ir pirmā Ģirta solo laikmetīgās dejas izrāde, kas tapusi jaunrades mācību programmas ietvaros “La Faktoria” horeogrāfijas centrā Pamplonā, Spānijā. Izrādes iedvesmas avots ir Rainera Marija Rilkes teksts “Vēstules kādam jaunam dzejniekam” un augstpapēžu apavi, kas simbolizē personīgo vēlmi radīt. Mēģinājumu procesā mākslinieks strādāja gan ar popdziesmu, gan ar literāriem tekstiem, kā arī ierakstīja ne tikai savu balsi, bet arī ikdienā dzirdamas skaņas Pamplonas apkārtnē, lai rotaļīgā manierē izzinātu, kā skaņa papildina vai traucē konkrētām kustībām. Līdz ar to izrādes muzikālo noformējumu veido horeogrāfa balss, valoda (latviešu, angļu un spāņu) un ierakstītās skaņas. Ar izrādi “Nepieciešamība radīt” Ģirts negrib skatītājiem pateikt kaut ko konkrētu, bet gan aicināt vērot un līdzdarboties, kamēr viņš mēģina saprast: kāpēc es iederos uz skatuves?


"Es arī esmu Latvija", idejas autors, horeogrāfs un izpildītājs Vladimirs Goršantovs, kostīmu mākslinieks un scenogrāfs Andris Kaļiņins, skaņu mākslinieks Edvards Kurmiņš (DJ Puce)

Latvija ir viena no valstīm, kas pret LGBTQ+ kopienu vēl joprojām mēģina cīnīties. Spilgts piemērs šim ir 2023. gada 9. novembra Saeimas sēde, kurā tika pieņemts Dzīvesbiedru likums. Tajā politiķis Edgars Tavars izteicās, ka “partnerības institūta pamatmērķis ir viendzimuma locekļiem dibināt ģimeni [..], melone nav banāns, ābols nav bumbieris”. Šāds izteikums skaidri norāda uz neizpratni par LGBTQ+ pārstāvjiem, kā arī par bailēm no netipiskas ģimenes - es teiktu, tas kopumā norāda uz vēlmi it visus sabiedrības locekļus “ielikt vienādās kastītēs”. Vēlos atkal atgādināt par sabiedrībā iesakņojušiem stereotipiem par dzimumlomām un LGBTQ+ kopienu. Aizvien nākas dzirdēt, ka LGBTQ+ pārstāvji paši izvēlas savu seksualitāti, jo, piemēram, tas tagad esot stilīgi. Ja jau šādi par šīm tēmām tiek diskutēts Saeimā, kuru ievēl Latvijas sabiedrība, skaidrs, ka par šo tēmu ir aktuāli aizvien runāt. Ar savu darbu vēlos pielikt roku homofobijas samazināšanai Latvijā.

Izrādes ilgums
2st.
Sezona
2024 / 2025
Pirmizrāde
7. augustā, 2024.

Radošā komanda

Mākslinieki Andris Kaļiņins
Ieva Stalšene
Madara Mela
Horeogrāfijas konsultante Laima Jaunzema
Producente Anna Ulberte
Skaņu mākslinieks Edvards Kurmiņš
Vizuālā noformējuma autore Katrīna Ieva

Nav atsauksmju

Nav pievienota vēl neviena atsauksme, esi pirmais!

dance.lv
dance.lv - Didzis Ruicēns

“SIXTH” veidotās izrādes organiski ierakstās Latvijas laikmetīgās dejas kopējā ainavā, kur mākslinieki kopumā pievēršas dažādām sociālām tēmām un sava laika atspoguļojumam.