Meklēt...

Pīters Pens. Sindroms

Latvijas Nacionālais teātris
Pievienot vērtējumu
8.3
81 vērtējums

Nostalģiska drāma.


Atceros, kad biju mazs, es nemanīju, ka es augu. Viss šķita pašsaprotami. Un tad reiz kāds cilvēks man uz ielas pateica “jūs”. Man tas bija īsts šoks. Atceros, pēc šī gadījuma es nedēļas divas nevarēju atgūties un neliku mammai mieru ar jautājumiem – kas tas bija? Kā, vai tad tā būs vienmēr? Es līdz pat šai dienai atceros vietu Maskavā, kur tas notika, un tad, kad es vēl dzīvoju tur, katru reizi ejot tai garām, mani pārņēma drebuļi. Tagad esmu pieradis.

Izrādes ilgums
1st. 50min. (1 cēliens)
Sezona
2023 / 2024
Pirmizrāde
1. februārī, 2024.
18.05
Sestdiena
18:00

Latvijas Nacionālais teātris, Lielā zāle

Rīga, Kronvalda bulvāris 2
Biļetes
29.05
Trešdiena
19:00

Latvijas Nacionālais teātris, Lielā zāle

Rīga, Kronvalda bulvāris 2
Biļetes
04.06
Otrdiena
19:00

Latvijas Nacionālais teātris, Lielā zāle

Rīga, Kronvalda bulvāris 2
Biļetes

Atsauksmes

Egle – 3.0

Nezinu, vai Nacionālajā teātrī Latvijā vēlos skatīties krievu kultūras pārstāvja ciešanas.

4
Roberts – 10.0

Izcils meistardarbs. Izcils!!!

4
Laura – 2.0

Liela vilšanās. Nesaprotu, kāpēc uz LATVIJAS NACIONĀLĀ teātra skatuves (jo īpaši šodienas kontekstā) jādeklamē krievu dzeja, jāšaudās (kas pārvēršas par lielu jautrību un smiekliem). Labi, ka izrāde nebija gara.

3
Zanda – 10.0

Brīnišķīga izrāde, kas vienlaicīgi liek smieties, raudāt un domāt.

3
arvis – 10.0

Sen no teātra skatuves nav saņemta tāda nostaļģija. Teātris - teātrī, mistiski, brīžiem spokaini, liktenīgi. Par mākslinieka, par režisora lomu, par to, ka visi esam mazliet nodevēji, pieaugot un aizraujoties ar melošanu.

2
Ivan – 10.0

Какое же это непревзойдённое удовольствие — лицезреть первый спектакль, поставленный на латвийской сцене, культовым режиссёром Дмитрием Крымовым: «Питер Пэн. Синдром». Вряд ли найдётся жанр, способный охарактеризовать эту постановку. За неполные два часа на сцене что только не происходит: горит костёр, летает пух (первые ряды защищены дождевиками), разливается краска, сцена уничтожается, Пушкин стреляется с Дантесом, Михаил Чехов балансирует на парапете, Райнис и Аспазия обнимаются, поёт Эдит Пиаф. Идёт снег, дождь, бушует море, красуется рассвет... Настоящее удовольствие для глаз и воображения! Всё выверено до мельчайших деталей, оторваться невозможно. В некоторые моменты спектакль превращается в иммерсивный: зрители вовлекаются в происходящее, в эту буффонаду авторских воспоминаний, страхов, мечтаний, его пути взросления, неприятия этого мира, невозможности остановить мгновение и стать вечным Питером Пэном. Сам автор определяет спектакль как «ностальгическую драму», но это нечто, выходящее за любые рамки, даже сцена театра становится необъятной, как никогда прежде. Импрессионизм, сюрреализм, комедия, драма, цирк, перформанс, фантасмагория — всё это словно воплощение нашей повседневной реальности. В конце девочка Марта поёт о том, что скоро станет взрослой, «un būs jauna skaista Rīga». Возвращаясь после спектакля по обновленной Риге, я заметил, что на только что отреконструированной Краста убирают свежий асфальт для строительства моста, по которому не будут ходить поезда. Разве это не крымовщина в её лучшем проявлении?

1
Smile – 10.0

Ģeniāli, vienkārši ģeniāli.

0
Anzelikah – 10.0

Ļoti patika! Teātris teātrī. Izrādē viss kā viens vesels- izcili aktieri, režija, scenogrāfija, efekti, nekas nav lieks vai "vājš". Nevienu brīdi nebija garlaicīgi, kaut izrāde ilgst gandrīz 2 stundas bez stapbrīža. Pēc izrādes vēl ir pilna galva ar domām.

0
Daina – 9.0

Fantastisks E.Dombrovska darbs, šķiet, ka loma rakstīta tieši viņam. D.Lūriņa lieliska Feja :-) Režija - tieši tas, ko gaidīju no Krimova. Viena balle mīnusā par tomēr "pārdozēto" Puškina kungu.

0
Gunta – 10.0

Burvīga izrāde, burvīgi aktieri, tēma un izpildījums. Paldies!

0
laines.info@gmail.com – 10.0

Izcili specefekti,doma,aktieru spēle,iesaistīti skatītāji,mūzika.Paldies,pilnīgi citāda teātra izrādes pasniegšana.

0
oicis – 10.0

biežāk gribētos redzēt režisorus ar nezināmu rokrakstu ja vēl aktieri spētu īstenot vosas režisora ieceres

0
anitinasi@inbox.lv – 3.0

Slavena režisora paviršs apvītušu lauru savirknējums. Cauri spraucas lielkrievu snobisms. Tāda mierlaiku izrāde. Daži punkti par lielisko aktierspēli.

0
Cherish – 7.0

Kad ir, bet tomēr nav. Ir grūti uztvert izrādes sižetu, ja neesi iepriekš ieskatījies aprakstos(ko par laimi biju izdarījusi). E.Dombrovskis lielisks savā lomā, dekorācijas fantastiskas, bet nav līdz galam skaidrs kāpēc tik ilgi bija jāskatās uz Puškinu... Lūriņa kā veca feja arī lieliski izpildīja savu lomu.

0
Театралка – 10.0

Izcīls gadījums, kad pasaules mēroga režisora iestudējumu var baidīt uz skatuves, nevis ierakstā

0
Inese – 10.0

Ļoti patika .

0
sernat1@inbox.lv – 10.0

Izrāde apvienoja bērnības skaistās dienas ar mūsdienīgu agresīvu pasauli

0
Skujins – 8.0

Salasījos komentārus, ka tik slikti un tā.. nu nav nemaz tik traki.. un to Puškinu nu ar tik ļoti nejūt. Smieklīgi, ka pirmo rindu skatītājus aicina ietērpties lietusmētelīšos.. tas arī, laikam, no dzirdētām sūdzībām, ka kāds apšļakstīts sestajā rindā. Bet par pašu izrādi.. nebija ķīmija.. ideja laba, bet izpildījumā kaut kas pietrūka. Tādi saguruši, sanīkuši tie spēlmaņi. Prasījās dinamiku, lielāku enerģiju, īsākas pauzes, vairāk fonu notikumus, pārsteigumus. Varbūt, nav sezonas spožākā izrāde, bet zemē metama noteikti nav. Ir vērts noskatīties, kaut atzīmēties, ka režisora izrāde ir apmeklēta. Bet jā.. kaut kur tā teātra dzirksts nacītī slāpst, bet pazudusi nav. Paldies aktieriem!

0
teatravestnesis.lv
teatravestnesis.lv - Atis Rozentāls

Pīters Pens. Sindroms neapšaubāmi ir pieredze, kas mūsu skatītājam – arī sadusmotajam un neizpratnes pilnajam – ir vērtīga. Tā ir teātra valoda, kas noteikti par labu nāk arī aktieriem. Piemēram, Kārlis Reijers Mihaila Čehova lomā īso epizodi izveido tik koncentrēti dramatisku, ka aizmirst to nevar.

diena.lv
diena.lv - Henrieta Verhoustinska

Režisors Dmitrijs Krimovs Latvijas Nacionālā teātra izrādē Pīters Pens. Sindroms atklājas kā iztukšots mākslinieks, kura vienīgā iespēja svešumā turpināt dzīvi ir turpināt radīt to, ko viņš vislabāk prot, – savu mākslu

lsm.lv
lsm.lv - Kitija Balcare

Izrādē cits citam pāri klājas tematiski slāņi – mākslinieka vientulība un atbildība, novecošana, īstuma un šķituma attiecības, bet pašā viducī, apzināti vai ne, tomēr kā tāds zirnis skaisto ainu pēļos spiež "maigās varas" kodols.

delfi.lv
delfi.lv - Ieva Rodiņa

"Pīters Pens. Sindroms" ir izrāde par sairušo pasauli, kurā patiesa vērtība ir tikai īsiem laimes brīžiem – no olas, pret sienu sašķaidītas, piedzimstot skaistam saulrietam, no balta palaga rodoties jūras dzelmei, no baltas lapas izšķiļoties ugunskuram u. tml.

ir.lv
ir.lv - Edīte Tišheizere

Stāsts par Egona Dombrovska atveidoto novecojušo vai mūžīgo Pīteru Penu, kurš kopā ar tikpat senilo, Ditas Lūriņas spēlēto laumiņu aizvien no jauna kādam bērnam rāda brīnumpasauli, uz kuru atsauc arī savus bijušos rotaļbiedrus, nu jau sirmus večukus un vecenītes, tiek stāstīts skatuviski krāšņi. Aktieri spēlē ar uzticēšanos un atdevi. Tikai starp šiem brīnumiem ir daudz kas tāds, kas izraisa manī rūgtu pretestību.