Meklēt...

Baņuta

Hauen und Stechen
Pievienot vērtējumu
6.9
2 vērtējumi

Berlīnes mūzikas teātra kolektīvs "Hauen und Stechen" jau ilgstoši nodarbojas ar operas pamatrepertuāra radikālu pārradīšanu. Tā arī operā "Baņuta" sapludināta opera, skatuves mākslas nosacītība un laikmetīga performativitāte, brīva sižeta pārinterpretācija, jaunu elementu ieviešana, dažādu valodu un spēles formu izmantojums. Stāsta interpretācija saistīta ar tās vardarbīgo sižetu un vēsturiskajiem apstākļiem, kas ietekmējuši operas radīšanu un izmaiņas tajā, norāda iestudējuma veidotāji.

Opera vēsta par kaislīgās Baņutas likteni, kura bēg no karazonas un nokļūst svešumā. Tur laimīgas laulības vietā viņa tiek iepīta politiskās intrigās un atriebības ķēdē. Vēstījumā tiek reflektēta gan baltu mītiskā senatne, gan Austrumeiropas reģiona vēsture 20. gadsimtā un sieviešu loma tajā. Kara traumas sajaucas ar pagāniskajiem rituāliem, ar kuriem varoņi cenšas atgriezt pasauli ikdienas dzīves ritējumā. Šajā interpretācijā arī pati Baņuta ir piedalījusies partizānu cīņās un nes sev līdzi to sieviešu pieredzi, kuras iesaistījās karadarbībā Austrumeiropā 20. gadsimtā.

"Par spīti traģiskajai notikumu gaitai, Baņuta ir kaislības, mīlestības un dzīves alku pilna. Viņa cīnās pret ciešanām un pret savu bezizejas stāvokli. Operas iestudējumā traģiskais cieši savīts ar paradoksu un humoru, absurda klātesamību un teātrim raksturīgu spēles prieku," vēsta izrādes komanda.

Sezona
2022 / 2023
Pirmizrāde
18. augustā, 2022.

Nav atsauksmju

Nav pievienota vēl neviena atsauksme, esi pirmais!