Meklēt...

Kaukāziešu krīta aplis

Dailes teātris
Pievienot vērtējumu
8.5
81 vērtējums

Pirmajam tostam jābūt par mieru, uzskata Gruzijā. Tur dzīvo tauta, kura iedvesmo ar savu dzīvesprieku. Iepriekšējais gadsimts starp mums un Kaukāza noslēpumaino valsti radīja daudz kultūras apmaiņu – tā gruzīnu virtuve, vīns un naivista Pirosmani māksla –  kļuva par atrakciju tūkstošiem ceļotāju.  Bertolda Brehta lugā stāsta par karu, bet iedvesmo dzīvei. Sakartvelo karalistē tiek gāzts karalis, bet pamesto troņmantieku-zīdaini uzņemas sargāt kalpotāja Gruša. Bērns ir jāizglābj! Tā teiktu gan vecāks, gan tāds, kuram bērnu nav. Tomēr jebkura dzīvība, liek svērt sev par labu nāvi.

Pirmoreiz Latvijas skatītāji iepazina Brehta lugu leģendārā gruzīnu režisora Roberta Sturuā režijā, bet tagad Dailes teātrī savu versiju veidos Eiropā pazīstamais režisors Data Tavadze kopā ar komponistu Niku Pasuri no Gruzijas un latviešu mākslinieku pāri Kristu un Reini Dzudzilo. 

Izrādes ilgums
3st. 10min. (2 cēlieni)
Sezona
2022 / 2023
Pirmizrāde
24. martā, 2023.
07.05
Otrdiena
19:00

Dailes teātris, Lielā zāle

Rīga, Brīvības iela 75
Biļetes

Atsauksmes

Skujins – 9.0

Patīk, kad spēlē uz skatuves teātri teātrī. Uzreiz tā daudzslāņaināk ar vairākiem elementiem vienlaicīgi. Dzīvā mūzika, kas prasījās nedaudz spilgtāka, dziesdāšana, kas aktieru izpildījumā nekad man nav patikusi, bet lieliska horeogrāfija. Bet kopumā, prieks, ka Dailē viesrežisori no ārzemēm var ar mūsējiem kopā labus darbus veidot!

0
Egle – 6.9

Daudz frāžu, daudz ideju, daudz kliegšanas un daudz pārspītlētas uzspēles. Kas ir 'karš' izrādes veidotāju ieskatā? Vai tikai fons tam, ka nebioloģiskā māte no nāves izglābj citas sievietes zīdaini? Krievija arī savāc tūkstošiem ukraiņu bērnu un aizved uz Krieviju "drošībā" no "nacisitiem"... Jo - no kuras puses uz šo paskatās... Tāpēc izrādes abstrakcija mani totāli kaitināja. Tepat fonā ir Krievijas agresija Ukrainā un Sakartvelo notiek sabiedrības protesti pret valsts iesūkšanu Krievijas režīmā, bet mēs kopā ar režisoru no Sakartvelo filosofējam par cilvēku tikumiem un netikumiem...

0
ieva_brence – 10.0

Viena no labākajām izrādēm, kas redzēta beidzamajā laikā. Profesionālā aktierspēle un perfekti nostrādāts līdz sīkumiem.

0
Džesija – 9.0

Kaut kas jauns, interesants, muzikāls, noderīgs. Izrāde atstāja ļoti patīkamu pēcgaršu.

0
Kintija – 9.0

Varena klasiskās, dumpīgās Brehta lugas interpretācija ļoti īpašas muzikālās, vizuālās komandas izpildījumā, lieliska, svaiga, interesanta Kartveliāņu režisora Datas Tavadzes izpildījumā. Nikas Pasuri kompozīcijas neatvairāmi papildina sižeta ainas. Ar kāpumiem un kritumiem, morāles un idzīvošanas stāsts, kas kulminē krīta aplī, kas taisnīguma starmešu izgaismots. Mūsdienīga scenogrāfija, asprātīgs tulkojums. Novērtēju to, ka Dailes teātris sadarbojas ar mūsdienīgi, radikāli radoši domājošiem starptautiskiem talantiem, tā izplatot Dailes un Latvijas vārdu arī plašāka kultūras un mākslas pasaulē.

0
Ramina – 10.0

Izcila izrāde! Sākumā šķiet, ka grūti sataustama augsne, bet pēcāk saproti, ka visam ir sava nozīme. Izrādes laikā piedzīvotas visas emociju gammas un radīja pārdomu pēcgaršu. Izcili aktieri, pārsteidza jaunā aktrise Milena.

0
zanea – 10.0

Lieliska izrāde: brīnišķīgs teksts, pārliecinoša aktierspēle un mūsdienīga tēlojuma interpretācija. Prātā paliekoša!

0
Paprikoze – 4.0

Diezgan garlaicīga un smagnēja izrāde, viss it kā notiek pēc Brehta "Mazā organona" ieteikumiem, bet režijas risinājumi nepārsteidz un nav asprātīgi. Patika aina ar iešanu pāri pussabrukušam tiltam, bet nesapratu, kāpēc aktrisei bija skaņas transformācija un bija jādzied tik dīvainā balsī. Labàs lietas, protams, ir vēstījums.

0
Dižgare – 9.0

Patika izrādes dzīvā mūzika, emocijās izstāstīts stāsts, savādāka ka ierasts, bet ļoti laba izrāde. Apmeklēšu vēlreiz.

0
SandraLeitmane – 10.0

Lieliska izrāde. Viela pārdomām. Fantastisks aktieru tëlojums.

0
Laila – 9.0

Nav lielas vai mazas mīlestības. Nevar mīlēt vairāk vai mazāk....

0
Madara – 10.0

Sirds līksmo, par beidzot izrādi, bez plīvuriem, dziļām domām, pašmērķīgām metaforām. Vienkārši bauda baudīt plūdumu, stāstu, aktieru darbu. Paldies par to. Skaistums slēpjas vienkāršībā, vienmēr!

0
Irma – 9.0

Laba izrāde. Iesaku! Aktieri kā vienots ansamblis, visi labi. Ļoti labs teksts, bauda klausīties. Visskaistākā ir aina, kurā Gruše iet pāri bezdibenim. Krīta apļa aina - diemžēl ne tik laba. Izrāde gara, bet notur uzmanību, kaut gan 2.daļas sākumā ir neliels atslābums. Kopumā - paldies, šī bija viena no retajām pēdējā laika izrādēm, pēc kurām nejutu vilšanos.

0
Milans – 10.0

Ļoti laba izrāde!

0
teatravestnesis.lv
teatravestnesis.lv - Guna Zeltiņa

Viesrežisora Datas Tavadzes Dailes teātrī īstenotais Bertolta Brehta lugas iestudējums būtiski papildina latviešu teātra telpu ar episkā teātra pieredzi un liek atcerēties citus ievērojamā dramaturga un teātra teorētiķa lugu uzvedumus, kas veidojuši sava laika kultūras un teātra ainavu.

la.lv
la.lv - Maija Svarinska

Data Tavadzes iestudējumā “Kaukāziešu krīta aplis” Dailes teātrī jāizceļ režisora pamatīgi pārdomātā galveno lomu izstrāde.

diena.lv
diena.lv - Līga Ulberte

Dailes teātra izrāde Kaukāziešu krīta aplis primāri ir filosofiska līdzība par karu kā tādu un cilvēka nepievilcīgo dabu jebkurā laikā un telpā

kroders.lv
kroders.lv - Valda Čakare

Viesrežisora Datas Tavadzes izrādē "Kaukāziešu krīta aplis" estētiskā ziņā respektēti paša Brehta piedāvātie spēles noteikumi un stils, ko Dailes teātra aktieri šķiet pārvaldām labākajā veidā.

ir.lv
ir.lv - Zane Radzobe

Bertolta Brehta Kaukāziešu krīta aplis, ko Dailes teātrī iestudējis jauns gruzīnu viesrežisors Data Tavadze, ir viena no labākajām izrādēm šajā sezonā. Tehniska perfekcija. Sarežģīts materiāls. Lieliski aktierdarbi un satricinoša mūzika. Kā pietrūkst? Lūk, jautājums, kas neiziet no prāta.