Meklēt...

Īru miroņgalva

Dailes teātris
Pievienot vērtējumu
8.6
31 vērtējums

“Piededzis olu kultenis tak nav pietiekams iemesls noslaktēt sievu.” Kapsēta atkal ir pilna, tāpēc vietējais kapracis Miks Dauds ir nolīgts izrakt vecākos līķus, lai būtu vieta jaunajiem. Taču šoreiz „vecāko līķu” vidū ir arī Mika nelaiķes sievas mirstīgās atliekas. Konemāra ir mazs ciematiņš, kur arī ļaužu prāti nereti ir aprobežoti, un cieminieku vidū no sākta gala klīst nelāgas baumas par Mika sievas nāves apstākļiem. Tagad, kad pienācis laiks atrakt viņas kapu, šīs baumas atdzīvojas ar jaunu sparu.Mārtins Makdona ir autors drāmai Spilvencilvēks” (“Pillowman”) un režisors filmām “Reiz Brigē” (“In Bruges”), “Trīs paziņojumi pie Ebingas Misūri štatā” (“Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”) režisors. „Īru miroņgalvas” (oriģinālā “Konemāras galvaskauss”) ir reizē drāma un kriminālkomēdija, kur kapsētas humors parādās jaunā gaismā, un ar spožu ironiju tiek atainotas ikdienas dzīves ērmotās puses.Dailē iepriekš iestudētas Martina Makdona lugas “Klibais no Inišmānas” (1998), “Spilvencilvēks” (2005), “Līnenas skaistumkaraliene” (2007) un “Vienrocis no Spokānas” (2013), bet šoreiz uz britu salu provinci paskatīsies režisore Eimija Mārčanta, kura ar Dailes komandu kopā veidojusi “Izrādi, kas saiet sviestā”.

Izrādes ilgums
1st. 40min.
Sezona
2022 / 2023
Pirmizrāde
19. oktobrī, 2022.

Radošā komanda

Autors Mārtins Makdona
Kostīmu māksliniece Sesija Kalfa
Režisore Eimija Milbērna
Gaismu mākslinieks Pīters Smols
Mūzikas konsultants Kristaps Paegle
Scenogrāfe Sesija Kalfa
Tulkotāja Silvija Brice

Nav atsauksmju

Nav pievienota vēl neviena atsauksme, esi pirmais!

la.lv
la.lv - Armands Kalniņš

Dailes teātrī iestudētā izrāde “Īru miroņgalva” ir vēl viens sekmīgs Mārtina Makdonas darbu iestudējums Latvijas teātros. To šoreiz veikusi Īrijas vidi, jādomā, samērā laba pārzinātāja – angļu režisore Eimija Mārčanta.

ir.lv
ir.lv - Edīte Tišheizere

Skaties un priecājies — britu režisore, Īrijas miests, sveši kapiņi, bet viss tik zināms un tuvs. Šobrīd slavenākā Lielbritānijas dramaturga Mārtina Makdonas ļoti melnā komēdija Īru miroņgalva, kas Silvijas Brices tulkojumā iestudēta Dailes teātra Mazajā zālē, liek sajust līdz kaulu smadzenēm pazīstamu latvietību — tā pati dzīvošana pagātnē, rakņāšanās savās un svešās rētās, no mušām izpūšamie ziloņi un savu baļķu neredzēšana.

diena.lv
diena.lv - Toms Čevers

Nenoliedzot ārzemju radošo spēku piesaistes citkārt iedvesmojošo rezultātu, šoreiz tas vairāk liek domāt par vēl vienu teātra komercializēšanās soli, ko cita starpā apstiprina programmā iekļautās Mārtina Makdonas lugu tulkotāju atziņas, kam jāapliecina lugas un potenciāli arī izrādes lieliskums un kas atgādina abstraktos recenzentu saukļus uz ārvalstu dižpārdokļu vākiem. Tas varbūt ir neizbēgami laikā, kad teātrim ir jākļūst par uzņēmējdarbības formu.