Meklēt...

Ardievas ieročiem

Valmieras Drāmas teātris
Pievienot vērtējumu
9.2
5 vērtējumi

Ir 1917. gads. Frederika Henrija pelēko piefrontes ikdienu kliedē iepazīšanās ar medicīnas māsu Ketrinu Bārkliju. Sākumā abu attiecības ir paviršas, viņš iztēlojas sevi par varoni, kurš uzsācis kārtējo mīlas intrigu. Taču drīz vien viss mainās. Frederiks tiek smagi ievainots, viņu evakuē uz frontes aizmuguri Milānas hospitālī, kur viņam ir ilgstoši jāārstējas. Pie ievainotā leitnanta atkal ierodas Ketrina un… mīlestība.

Romānu “Ardievas ieročiem”, vēstījumu par mīlestību kara laikā, kas amerikāņu ievērojamākajam rakstniekam Ernestam Hemingvejam (1899-1961) sagādāja pasaules slavu, viņš sarakstīja 1929. gadā jau kā nobriedis, trīsdesmit gadus vecs vīrietis ar bagātu mīlestības pieredzi. Romānā akcentētā medicīnas māsas Ketrinas neizmērojamā uzticība jaunajam leitnantam bija mīlestība, par kādu rakstnieks sapņoja kā par ideālu – tīru un nesaduļķotu.

Šī ir Ernesta Hemingveja visautobiogrāfiskākā un personiskākā grāmata, kas stāsta par pirmo piedzīvoto karu viņa dzīvē un pirmo mīlestību, jūtām, kas atstāja pēdas visā viņa turpmākajā dzīvē un daiļradē.

Sezona
2019 / 2020
Pirmizrāde
29. novembrī, 2019.

Atsauksmes

Linda Pirktiņa – 9.0

Neaprakstāma galveno varoņu aktierspēle, kura patiesi liek noticēt emocijām un mīlestībai. Viena no retajām izrādēm, kura spēj attēlot kara ainu “nenodrāzti”. Uz skatuves valda minimālisms, bet katra dekorācija ir rūpīgi izvēlēta un ietver simbolus & domu. Nekā lieka. Manuprāt, izcilākais baudījums 2019.!

0
diena.lv
diena.lv - Līga Ulberte

Režisora Vara Braslas intonācija latviešu kino ir unikāla, un tāda tā ir arī Valmieras teātra izrādē Ardievas ieročiem. Tas ir skats uz pasauli ar vieglu smaidu, bez ilūzijām par lietu kārtību un cilvēka dabu.

kroders.lv
kroders.lv - Ilze Kļaviņa

Valmieras Drāmas teātra izrāde “Ardievas ieročiem” raisa cieņu materiāla izvēles dēļ. Klasiski pamatīgs un nesamāksloti vienkāršs attiecību inscenējums ir vērtība, ko uz teātru skatuvēm var redzēt aizvien retāk. Izrādes grodajos pamatos likts amerikāņu ikoniskā rakstnieka Ernesta Hemingveja kara romāns (pirmizdevums 1929. gadā) un mīlasstāsts starp medicīnas māsu Ketrinu un amerikāņu leitnantu Frederiku.