Meklēt...

Te sākas nakts

Ģertrūdes ielas teātris
Pievienot vērtējumu
9.4
6 vērtējumi

Opītis, viņa meita Marieta un mazmeita Sindija vada rāmu dzīvi kādā Francijas mazpilsētā. Atvaļinājuma laikā pēcpusdienās viņus apciemo četrdesmit gadu vecais Žils, kuru ar Opīti saista neparasta draudzība. Mierpilnā idille mainās, kad stāstā iejaucas žandarmērijas šefs. Te sākas nakts.

Alēna Girodī darbu var raksturot kā cīņu par mieru eksistencē ar citiem un sevi pašu. Autora absurdais, komiski mulsinošais un provokatīvais stāsts atklāj ilgas pēc emocionālas intimitātes un cilvēciskas saiknes, ko galvenais varonis Žils negaidīti atrod Opītī.

Vladislavs Nastavševs savās izrādēs izaicina normalitātes kultu un pēta tās neredzamās robežas, kas mūsu sabiedrībā liedz pieņemt atšķirīgo. Arī šoreiz sadarbībā ar spilgtu jaunākās paaudzes aktieru ansambli – Antu Aizupi, Kasparu Dumburu, Mariju Linarti, Āri Matesoviču, Inesi Pudžu un Igoru Šelegovski – režisors aicina skatītājus ienirt dvēseles ezeru dziļākajos un tumšākajos slāņos, pārskatot vispārpieņemtos priekšstatus par mīlestību un seksualitāti, kaisli un vardarbību.

Sezona
2019 / 2020
Pirmizrāde
6. janvārī, 2020.

Atsauksmes

Skujins – 9.3

Jāsaka, ka izrādi baudīt palīdzēja iepriekšējā teātra skatīšanās pieredze, kad esi gatavs pieņemt uz skatuves notiekošo kā mākslu. Mākslu tajā nozīmē, ka tas ir veids kā cilvēks izsakās par sev būtiskām lietām. Otrs, kas palīdzēja baudīt izrādi, bija Riga IFF festivālā uz lielā ekrāna redzētā filma “Liberté”, kur filmas laikā katrs skatītājs, kurš pameta seansu, man lika justies.. “Kristap, paldies Dievam, Tu neesi vienīgais!” Šo ņemot vērā saku, ka esmu ļoti priecīgs, kad šādas izrādes Latvijā tiek uzvestas un ir izpārdotas! Nastavševam ir ko teikt, viņš ir profesionālis, kurš zina kā to pateikt un viņam uzticas aktieri, kuri to izness skatītājiem. Bravo. Un aktieru izlase lieliska. Jaunie, talantīgie un spēcīgie. Bauda vērot darbībā katru atsevišķi un kopā vienotā ansamblī. Šelegovskis, perfekti! Bet, ja esi no viņa daiļrades redzējis tikai filmu “Homo Novus”, labāk, pirms šīs izrādes skatīšanās, aizej uz kādu citu viņa izrādi, piemēram, “Dvēseļu Utenis” Paldies komandai par izrādi un vakaru!

0
lsm.lv
lsm.lv - Kitija Balcare

Galvā, sirdī, vēderā sagriežas kaut kas. Un tie nav taureņi. Šoreiz tie ir vientuļās pasaules krampji. Vladislava Nastavševa režijā Alēna Girodī darbs “Te sākas nakts” Ģertrūdes ielas teātrī zināmā mērā ir publiskā bikts un atgādinājums vienlaikus katram pašam par savu personīgo “skeletu” skapī.

ir.lv
ir.lv - Edīte Tišheizere

Kā zinošs psihologs, varbūt pat psihiatrs Nastavševs izvēlas punktus, uz kuriem trāpot, izraisīt bailes, trauksmi, pretīgumu, baudu vai eiforiju. Kā aukstasinīgs manipulators viņš spiež uz šiem punktiem, noturēdams skatītāju (mani noteikti) nepārtrauktā mainīga saspringuma stāvoklī, kāpinot vai atslābinot to, taču neļaujot pilnīgi izzust.

kroders.lv
kroders.lv - Normunds Akots

Nastavševa jaunākais iestudējums Ģertrūdes ielas teātrī, neraugoties uz tajā ievīto aktuālo, visus saistošo tēmu par “vakarzemes norietu”, ir provokatīvs skatuves darbs, kas paģēr saasinātas atbildes reakcijas no auditorijas.

satori.lv
satori.lv - Juta Ance Romberga

Noilgojusies pēc spermveidīga piedzīvojuma, apsēžos sev neraksturīgi tuvu skatuvei un ieraugu atvieglojošu tukšumu uz tās.

diena.lv
diena.lv - Atis Rozentāls

Izrādē Te sākas nakts režisors Vladislavs Nastavševs balansē starp brutalitāti un maigumu, iekāri un bailēm, rotaļīgumu un dramatismu.