Meklēt...

Mumu

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris
Pievienot vērtējumu
9.1
20 vērtējumi

Kurlmēmā dzimtcilvēka, spēkavīra, sētnieka Gerasima smeldzīgo stāstu daudzi joprojām atceras no skolas laikiem stiprais, godīgais un labsirdīgais Gerasims iemīlas veļas mazgātājā Tatjanā, taču vecā kundze savas kaprīzes dēļ precē meiteni ar dzērāju Kapitonu. Visas savas jūtas Gerasims izlej uz mazo sunīti Mumu, kura savukārt reaģē ar mīlestību un uzticību. Taču kādu dienu vecajai kundzei Mumu nepatīk, un viņa liek Gerasimu sunīti noslīcināt. Gerasims beigu beigās izpilda pavēli un pats atgriežas ciematā, kur dzīvo vientulībā. Režisors plāno šo stāstu pārnest uz skatuves, izmantojot japāņu tradicionālā leļļu teātra Bunraku spēles stilu. Viesturs Kairišs Ivana Turgeņeva jubilejas gadā aizdomājos par izrādi, ko varētu veidot pēc viņa literāro darbu motīviem. Starp neapšaubāmām vērtībām kā “Mēness uz laukiem”, “Tēvi un dēli” un citiem, manu uzmanību visvairāk piesaistīja “Mumu”. Tajā visskaudrāk un paradoksālāk atspoguļojas mūsdienu cilvēka problēmas. Nenoliedzami ārkārtīgi uzrunājoša un dziļi risināta literārajā materiālā ir arī tēma par cilvēku ar īpašām vajadzībām līdzās pastāvēšana mūsdienu sabiedrībā. “Mumu” iestudējums būs īpašs cieņas apliecinājums Turgeņeva tekstam, jo izmantota būs gandrīz katra literārā teksta frāze. Un galvenais, dziļais cilvēciskums, kas caurstrāvo Ivana Turgeņeva stāstu, un pēc kurā ir tā izslāpusi mūsdienu sabiedrība.

Izrādes ilgums
1st. 50min.
Sezona
2018 / 2019
Pirmizrāde
30. novembrī, 2018.

Atsauksmes

Dita Jonite – 10.0

Smalka izrāde. Ļoti smalka.

0
delfi.lv
delfi.lv - Marta Elīna Martinsone

Kārtīgus un krietnus strādnieku šķiras pārstāvjus moka un pazemo izvirtusī un garlaikotā buržuāzija. Un, ja uz šo darbu skatās caur šo skaidro ideoloģijas prizmu, sētnieks Gerasims un veļas mazgātāja Tatjana ir ideālie padomju varoņi – šķiru cīņas mocekļi.

diena.lv
diena.lv - Atis Rozentāls

Ivana Turgeņeva stāsts Mumu Viestura Kairiša režijā vēsta par to, ka cilvēku gatavība pakļauties ir lielāka par spēju nosargāt mīlestību

satori.lv
satori.lv - Karlīna Jansone

"Mumu" sižets ar savu aktualitāti un savdabīgo māksliniecisko paņēmienu pielietojumu spēcīgi uzrunā skatītāju.