Meklēt...

Dvēseļu utenis

Dirty Deal Teatro
Pievienot vērtējumu
9.7
19 vērtējumi

Izrādes centrā atrodas Latvijā dzīvojošu sešu studentu kopiena, kuru likteņus izsķir nevis valsts ģeopolitiskā atrašanās vieta starp rietumiem un austrumiem, bet paaudzes atrašanās laikā starp sabiedrībā neatrisinātiem pagātnes konfliktiem un neziņu par nākotni.

Galvenie varoņi savus priekšstatus viens par otru veido nevis reālajā sadzīvē, bet no savu tēvu, vectēvu un pat vecvectēvu nostāstiem un populistiskiem ierakstiem sociālajos tīklos, kā rezultātā mierīga līdzpastāvēšana kļūst tikpat kā neiespējama.

Izrādes laikā seši studenti metas intelektuālā kaujā, kurā cīnās nevis par atbrīvošanos no iebrucēju jūga, bet par atbrīvošanos no stereotipiem un savu vectēvu pagātnes rēgiem. „Dvēseļu utenī” šķietami sadzīviska konflikta laikā tiek dekonstruēti iepriekšējo paaudžu radīti mīti par nacionālo identitāti, lai neļautu savu vectēvu bailēm un aizvainojumiem noteikt mūsdienu jauniešu izvēles un cīnītos par kopīgu vērtību sistēmu, kuras centrā atrodas cilvēks.

*Būtiska informācija skatītājiem – izrādes laikā vairākās ainās aktieri smēķē.

Sezona
2017 / 2018
Pirmizrāde
17. septembrī, 2017.

Radošā komanda

Māksliniece Pamela Butāne
Režisore Inga Tropa
Dramaturģe Justīne Kļava
Gaismu mākslinieks Jānis Sniķers
Mūzikas autors Jēkabs Nīmanis
Producente Ance Strazda
Scenogrāfe Pamela Butāne
Video māksliniece Austra Hauks

Atsauksmes

Skujins – 10.0

Šis, kā retam teātra apmeklētājam (vēl tajā laikā) bij patiesi patīkam svaigums gan teātra, gan trupas un, jāatzīsts, arī scenogrāfijas pārsteigums. Tik viegli un patiesi bija noticēt visam absurdam, kas norisinājās uz skatuves. Bauda!

0
delfi.lv
delfi.lv - Lauma Abramoviča

Nē, šai izrādei nav tieša sakara ar Aleksandra Grīna romānu "Dvēseļu putenis". Taču patiesībā daļēji ir gan. "Dirty Deal Teatro" izrādē "Dvēseļu utenis", kuras nosaukumā asprātīgi pārfrāzēts Grīna slavenākais darbs, piedāvāta intelektuāla kauja, kurā iesaistītas nevis divas vai trīs, bet gan vairākas nacionalitātes.

diena.lv
diena.lv - Līga Ulberte

Bariņš jaunu teātra mākslinieku gāž no troņa šķietami neaizskaramus svētumus, lielo karu pārceļot uz komunālā dzīvokļa virtuvi un kašķī par netīru katlu ierakstot neērtus Latvijas vēstures un šodienas jautājumus.