Meklēt...

Stāsts par Danielu Reju

Umka.lv Umka.lv Umka.lv

Umka.lv dzima pirms diviem gadiem ā€“ neapzināti, kā ideja. Sapnis par savu teātri, kas šobrīd kļūst par realitāti. Trešā gada otrajā semestrī kursa vadītāja Dace Skadiņa uzticēja mums pašiem veidot nelielus darbiņus ā€“ sadalīja kursu darba grupās un ļāva strādāt. Signāls tam, ka mēs paši esam spējīgi radīt ko neparastu un skatītājam interesantu, bija necerētā atzinība, ko guva divi no šiem darbiem. To veidotāji patlaban arī ir umka.lv kodols. Netradicionāls domāšanas veids, kā arī festivālos gūtā pieredze (tostarp labākās režijas balva festivālā Setkani Incounter 2004. gadā Čehijā par izrādi "Detective Bag", kā arī žūrijas speciālbalva teātru skolu festivālā Cabourg 2005. gadā Francijā par izrādi "Kroko un Dilla") mudināja veidot savu apvienību. Pateicoties mūsu kursa Ā«māmiņaiĀ» Dacei Skadiņai, esam redzējuši to līmeni, kāds ir mūsdienīgam leļļu teātrim pasaulē; Latvija pašreiz šajā frontē atrodas kaut kur 60. gados. Priekšstats par to, kas ir leļļu teātris un leļļu teātra aktieris, pie mums ir diezgan vienveidīgs ā€“ lācītis, kaķītis, jocīga balss. Tas ir viens no stereotipiem, kuru gribam lauzt, ā€“ parādīt skatītājiem, ka leļļu teātris nav domāts tikai bērniem.

Mēs esam trupa bez skatuves un laika gaitā ceram iegūt pastāvīgu spēles telpu, taču mēs negribam veidot repertuārteātri ā€“ regulāri rādīt kaut kādas izrādes. Sākumā runājām ar Leļļu teātri par iespēju sadarboties, bet šīs sarunas diemžēl nesasniedza dzirdīgas ausis.
Tehnikas, kuras var redzēt mūsu veidotajās izrādēs, ir atšķirīgas un dažādas. Turklāt tās nav klasiskās leļļu tehnikas, tās ir pašu radītas un nekur nav noskatītas. "Prove" ā€“ tā ir iespēja pārbaudīt savus spēkus un plašākai publikai parādīt citādu leļļu teātri. 

Sezona
2005 / 2006
Pirmizrāde
18. septembrī, 2005.