Meklēt...

Nebaidos no Vulfa kundzes

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris

122. sezonu Rīgas Krievu drāmas teātris atklāja ar izrādi «Nebaidos no Virdžīnijas Vulfas» pēc Edvarda Olbi lugas Romāna Kozaka iestudējumā. Iecere ir unikāla, jo pirmo reizi tiks realizēts bilingvāla iestudējuma projekts amerikāņu dramaturga darbs tiks iestudēts ar vienas un tās pašas iestudējuma komandas un divu aktieru sastāvu — krievu un latviešu — spēkiem, realizējot kultūras integrācijas ideju ar teātra mākslas izteiksmes līdzekļiem.

«Who?s Afraid of Virginia Woolfe?» ir Olbi vispazīstamākā luga. Visi notikumi norisinās vienas nakts garumā mājas viesu namā, kas atrodas «Jaunanglijas nelielas koledžas teritorijā», t. i. Amerikā. Mājas saimnieki — Marta un Džordžs — aizrautīgi skaidro savas attiecības, iesaistot tajās arī nama viesus — jauno pāri — Haniju un Niku.

Luga uzreiz pēc tās parādīšanās nokļuva kritiķu un psihoanalītiķu uzmanības centrā. Tajā viņi saskatīja mūžīgo «cīņu starp pretējiem dzimumiem», velkot paralēles ar Šekspīra «Spītnieces savaldīšanu» un Strindberga drāmām, bet Martas un Džordža tēlos meklēja amerikāniskos arhetipus (nevelti viņi ir nosaukti tāpat kā Amerikas «pirmais pāris», — Marta un Džordžs Vašingtoni).

Lugas «Who?s Afraid of Virginia Woolfe?» pirmiestudējums Ņujorkā piedzīvoja 663 izrādes. Visievērojamākais šīs lugas ekranizējums bija filma ar Ričardu Bartonu un Elizabeti Teilori galvenajās lomās.

Sezona
2005 / 2006
Pirmizrāde
2. oktobrī, 2005.