Meklēt...

Stulbā dzīve

Dailes teātris Cēsu Mākslas festivāls
Pievienot vērtējumu
5.2
5 vērtējumi

Kad esam miruši, savu nāvi neapzināmies – tā ir sāpīga vienīgi citiem. Tas pats sakāms tad, ja esi stulbs, – tas rada sāpes vien apkārtējiem. 


Muzikālā izrāde “STULBĀ DZĪVE” ir divu ikonisku kabarē grupu – britu “The Tiger Lillies” un ukraiņu “Dakh Daughters” – satikšanās ar Dailes teātra spilgtākajām aktrisēm. Laikā, kad cilvēci tricina ļaunums, ir gļēvi novērsties no neērtā un sāpinošā, tādēļ ir nepieciešams līdz pašam kaulam, melni un radikāli godīgi pasmieties par stulbo dzīvi. Vizuāli suģestējošā stāvizrādes formātā, trīs dažādās valodās – latviešu, ukraiņu un angļu – mākslinieki meklēs atbildes uz brīvības un demokrātijas jautājumiem, sakuļot skatuves gaisu ar ķecerīgu humoru un nāvīgu ironiju.


Britu mūzikas trio “The Tiger Lillies” vairāk nekā 30 gadus ar saviem drūmi groteskajiem, nihilistiski ņirdzīgajiem un panciskajiem skatuves tēliem un asprātīgajām dziesmām ir skatuves avangardā. Viņus ir iedvesmojis teju viss – gan Kurts Veils un franču šansons, gan klaunādes žanrs un pat kāda Londonas prostitūta vārdā Lilija, kura valkājusi zvēru rakstu tērpus. Tā ir mutuļojošā Veimāras laika Berlīne pirms simts gadiem, kas nu izskan angliski.


“Dakh Daughters” ir starptautisku atzinību guvusi ukraiņu mūzikas grupa, kas dibināta 2012. gadā Kijivā. Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā 2022. gadā tā par savu mītnes vietu ir izvēlējusies Franciju, koncertējot Eiropā un daudzviet citur. Sapludinot postfolku, putekļainu varietē, reizēm pat piecas valodas un arī Šekspīra sonetus, “Dakh Daughters” ir šobrīd, iespējams, pats ievērojamājais Ukrainas mūzikas un skatuves mākslas fenomens.


Grupas mākslinieciskais vadītājs ir ukraiņu teātra režisors, pedagogs un dramaturgs Vlads Troickis, kurš 1994. gadā Ukrainā izveidojis pirmo neatkarīgo teātri – “Dakh” teātri – un vēlāk arī valstī vērienīgāko starpdisciplināro laikmetīgās mākslas festivālu “GogolFest”. Abas institūcijas šobrīd ir starp atpazīstamākajiem mākslas un radošajiem centriem Eiropā.


Izrāde notiek latviešu, ukraiņu un angļu valodā ar tulkojumu latviešu un angļu valodā titros.

Sezona
2024 / 2025
Pirmizrāde
9. augustā, 2024.
16.12
Pirmdiena
20:00

Dailes teātris, Lielā zāle

Rīga, Brīvības iela 75
Biļetes
17.12
Otrdiena
19:00

Dailes teātris, Lielā zāle

Rīga, Brīvības iela 75
Biļetes

Atsauksmes

Zirnis – 3.0

Kā koncerts jau bija jauki, bet režija, vēstījums, ideja un tās šausmīgās AI projekcijas kaitināja.

2