Meklēt...

Latviešu raķetes

Liepājas teātris
Pievienot vērtējumu
9.7
120 vērtējumi

Dokumentāls varoņeposs.

“Latviešu raķetes” ir izrāde, kurā skatītāji varēs ielūkoties latviešu bobleja vēsturē – režisors to veidojis, intervējot 21 bobslejam tuvu stavošu personu, veidojot savu skatījumu uz notikumiem. Latvijas bobsleja pirmsākums meklējams 20. gadsimta 80. gados, kad inženieris un kamaniņu sporta treneris Rolands Upatnieks pilnīgi tukšā vietā (PSRS un Latvijā sporta veids bobslejs tad vēl nebija) radīja PSRS izlasi, kurā 95 procenti bija latvieši. Rolanda Upatnieka inženiera un menedžera talants radīja īstu revolūciju 100 gadus vecā sporta veidā bobslejs – viņa projektētās kamanas, ko visā pasaulē sauca par “Latviešu raķetēm”.

Izrādē tiks izmantotas arī mūsdienu tehnoloģijas, kas finiša sekundes spēj sadalīt tūkstotis daļiņās, bet vēl joprojām nespēj ielūkoties varoņu dvēseles noslēpumainajās virāžās. Tas būs dokumentāls varoņu eposs latviešu tautai un piemiņai mūžībā aizgājušajam Rolandam Upatniekam.

Izrādes ilgums
2st. 50min. (2 cēlieni)
Sezona
2023 / 2024
Pirmizrāde
17. februārī, 2024.
26.05
Svētdiena
18:00

Liepājas teātris,

Liepāja, Teātra iela 4
Biļetes
16.06
Svētdiena
18:00

Liepājas teātris,

Liepāja, Teātra iela 4
Biļetes

Atsauksmes

evija – 10.0

Izrāde - vērtība! paldies!

9
Sveiciens – 10.0

Būšu ļoti pārsteigta, ja "Latviešu raķetes" nesaņems balvas vairākās nominācijās - patiešām liels "wow"! Viss nostrādāts perfekti! It īpaši skatuves iekārtojums, noformējums, kas palīdz iznest gan stāsta nozīmi laikā, kad notikumi risinājušies, gan šodien, kad latvieši mēģina pieslīpēties mūžīgi mainīgajiem pasaules vējiem un no jauna veido savu identitāti globālajos laiku lokos.

8
Aija Ansone – 10.0

Skaista, spraiga, orginala izrade. Lielisks aktieru ansamblis, Kalita izcils galvena varona loma. Emocionali, meistarigi, pacilajosi. Jaredz ikvienam, kurs zina kas ir bobslejs. Patiks ari parejiem. Lielisks rezisora, scenografa, terpu makslinieces darbs- lakoniski, skaisti, precizi. Un rakete ir ista.

8
Austra Ozola – 10.0

Ļoti patika izrāde. Dzīvs, patiess Stāsts no Latvijas bobsleja pirmsākuma, kad vēl nebija Latvijas. Izrādē atklājas sporta raupjā maizes garoza, smags darbs, zaudējumiem, cerība, fanātiska neatlaidība , darbs līdz izsīkumam un ticības uzvara. Ar pārdabiskie spēkiem atnes uzvaru mazajai Latvijai, kurā dzīvo lieli cilvēki un īstās personības! Fantastiska balta telpa, kura izrādes laikā transformējas un atklājas, mainās un rada sniegotu sajūt, atverot citu emocionālu dimensijas plakni! Koši spilgti tērpi. Lieliska aktierspēle, īsts komandas darbs! Lieliska jauda un emocionāls līdzpārdzīvojums! Tiešām iesaku!

5
Signija – 10.0

Lieliska izrāde, iesaku noskatīties ikvienam!

4
duksis – 10.0

Ļoti reāli ..īpaši Mārtiņš Kalita Upatnieka lomā

4
Elīza Patrīcija – 10.0

Izrāde, ko patiesi izbaudīju! Pēc izrādes noskatīšanās bija milzīga gandarījuma un lepnuma sajūta par to, ko latvieši spēja izcīnīt, kā arī, ko spēj paveikt tagad, sniedzot skatītājiem šo teātra izrādi. Aktierspēle lika man just pilnu emociju gammu. Režisors, scenogrāfs, pārējā komanda, protams, arī aktieri paveica izcilu darbu! Milzīgs paldies par lielisku pavadītu piektdienas vakaru Liepājas teātri, kā arī par vēstures atcerēšanos un nacionālās pašapziņas celšanu. Iesaku izrādi ne tikai pieaugušajiem, bet bērniem un jauniešiem! Pēdējo gadu vislabākā izrāde!

4
user276516 – 10.0

Vai šī izrāde ir perfekta? Nē. Taču šī ir izrāde ar LIELU sirdi. Un parastam skatītājam, kā man, tas ir daudz svarīgāk. Būtisks stāsts Latvijai - paldies režisoram, ka uzdrošinājās to izstāstīt. Un paldies Mārtiņam Kalitam - viņam 10 balles!

4
ievenberga – 10.0

Satraucoši emocionāla un dokumentāli izklaidējoša!

3
Guncha – 10.0

Veiksmīgs, aizraujošs Padomju laika skarbs sporta aizkulišu atainojums. Bobsleja dzimšana Latvijā un Padomijā. Cīņa ar varas funkcionāriem. Raksturu cīņas. Patīkams atmiņu pārlapojums, par to kas skatīts daudzus gadu desmitus atpakaļ pasaules sporta dzīvē.

3
Gunta – 10.0

Aktieri patiesi un rupīgi iedziļinājušies un izpētījuši bobsleja rašanos Latvijā un Rolanda Upatnieka personību

3
ankod – 10.0

Jaudīga izrāde, kas neļauj atslābt.

3
SkatitajsNoVidzemes – 10.0

Kā svaiga gaisa malks – raudi, smejies (par ļoti gaumīgu un asprātīgu humoru), pārdzīvo. Horeogrāfija un scenogrāfija (un melnās lelles) absolūti izcili ved caur stāstu ar atjautīgiem risinājumiem, vai tas ir smēķējot vilcienā, vai lecot bobā. Beidzot izej no teātra un nedomā “nu kam man šis viss”, bet gan teic pa labi un kreisi “izcili, gribu vēl, aizejiet, brauciet uz Liepāju!”. Bez šaubām ceļ arī latvietību. Un mūsu dzīves būtu krietni optimisma pielietākas, ja ik dienu vai vismaz šad tad dzirdētu Sandi Pēci un viņa runas toni. Visas cepures tiek noceltas izrādes autoriem.

2
Kristaps – 10.0

Izrāde man ļoti patika, lai gan tā bija gara, nepamanīju kā paiet laiks. Es biju ļoti aizkustināts un iedvesmots ar Rolanda Upatnieka stāstu - šādas personības ļoti pietrūkst šodien LATVIJĀ!

2
Aleksandra – 10.0

Manuprāt, izrāde bija brīnišķīga, bieži ejot uz izrādēm man tās šķiet garlaicīgas, bet šī izrāde patiešām bija ļoti interesanta, emocionāla, smieklīga un bija jūtama Latvijas tautas kopības sajūta!

2
Jevgenija – 10.0

Izcila, sirds silta un patiesa izrāde par būtisko - cilvēcību, izvēlēm, degsmi un drosmi!

2
Ieva – 10.0

Izcili.

2
Margita – 10.0

Jaudīgs, dinamisks un retrospektīvs vēstījums par līderību un vēstures līkločiem.

2
Maija – 10.0

Aizraujoša, interesanta izrāde

2
sanita – 10.0

Izcila izrāde par iekšējo disciplīnu, nesavtīgu ieguldījumu un motivāciju! Lielākai sabuedrības daļai vajadzētu šo izrādi noskatīties, lai saprastu, ka nekas nerodas ne no kā!

2
dacuks30@inbox.lv – 10.0

Reti laba izrāde. Lai gan tā ir jau otrā Regnāra Vaivara izrāde Liepājas teātrī tik izcila. Izrāde ir dinamiska un aizraujoša. Nevienu brīdi tev neliek atslābt. Scenogrāfija ir vienkārša un tanī pašā laikā aizraujoša. Aktieru darbs ir nenovērtējams, nevienu mirkli nebija sajūta ka viņi spēlē kādu lomu. Ļoti uzrunāja, ka izrādes varoņiem tika iedotas "iesaukas" Izrāde ir dzīva.

1
Paprikoze – 9.0

Patriotiski un gaiši! Pēc izrādes bija pacilājums, nevis pagrimums.

1
Omārs – 5.0

Pluss par stāsta aktualizēšanu, patriotismu un vizuālo noformējumu, taču dikti gribētos vairāk cilvēcisko pusi redzēt galvenajam varonim, kurš M.Kalitas izpildījumā 85% izrādes kliedz vājprāta balsī, kas ir ļoti apnicīgi. Lelles pilnīgi liekas - izrādes jauda bez tām tikai iegūtu.

0
diena.lv
diena.lv - Henrieta Verhoustinska

Patiešām apbrīnojami, kā Liepājas teātra kolektīvs iemieso tādas mūslaikos apšaubītas vērtības kā vīrišķība un patriotisms, nekļūstot banāls vai patētisks

ir.lv
ir.lv - Zane Radzobe

Jā, izrāde ir par bobsleju, un droši vien tai īpašu garšu piešķir arī skatītāju zināšanas, ka šis sporta veids Latvijā, šķiet, patlaban izsīkst. Taču izrāde ir arī par mākslu. Par to, cik mežonīgi ātri paiet mirklis, kad esi zenītā. Par kopēju darbu, cīņu par un cīņu pret. Par nacionālo identitāti, lepnumu. Par padomju «sistēmu». Par to, kā atšķiras redzējums uz lietām, kad esi iekšā procesā, un pēc laika, ieraugot lielāku bildi. Par pieaugšanu. Par novecošanu.

la.lv
la.lv - Ilze Kļaviņa

Liepājas teātra iestudējums “Latviešu raķetes” ierindojas to iemīļoto latviešu filmu un izrāžu klāstā, kuras skaistā un spraigā veidā caurvij tēma “sportistu uzvara un tautas kopīgas lepošanās svētki – latvieši var!”.

kroders.lv
kroders.lv - Atis Rozentāls, Toms Čevers

Līdzīgi kā vairākos iepriekšējos iestudējumos arī šajā izrādē režisors visai izšķērdīgi apietas ar skatuves laiku, nespējot likt punktu stāstam, kad viss būtiskais jau ir pateikts.. Kopumā tā ir ansambļa izrāde, un izskatās, ka tās veiksme ir tieši aktieru saliedētībā un aizrautībā.