Meklēt...

Sibīrijas haiku

Latvijas Leļļu teātris
Pievienot vērtējumu
9.8
83 vērtējumi

“Sibīrijas haiku” ir vizuāli poētiskā un tehnoloģiski smalkā manierē izveidots papīra animācijas iestudējums, kas izseko mazā lietuviešu zēna Aļģa pieredzei un redzējumam, kopā ar ģimeni nonākot izsūtījumā Sibīrijā. Veidots pēc daudzu godalgu ieguvušā tāda paša nosaukuma lietuviešu grafiskā romāna, ko veidojusi rakstniece Jurga Vile un māksliniece Lina Itakagi. Režisors Valters Sīlis ar radošo komandu šo darbu veidojis kā tehniski niansētu un emocionāli piepildītu vēstījumu bērniem no 10 gadu vecuma par Baltijas valstu iedzīvotāju deportācijas pieredzi, atklājot šīs vēstures lappuses no pašu bērnu skatupunkta.

Izrādes ilgums
1st. 40min. (2 cēlieni)
Sezona
2023 / 2024
Pirmizrāde
11. janvārī, 2024.
04.05
Sestdiena
18:00

Latvijas Leļļu teātris, Lielā zāle

Rīga, Kr. Barona 16/18
Biļetes
05.05
Svētdiena
18:00

Latvijas Leļļu teātris, Lielā zāle

Rīga, Kr. Barona 16/18
Biļetes
14.06
Piektdiena
18:30

Latvijas Leļļu teātris, Lielā zāle

Rīga, Kr. Barona 16/18
Biļetes
15.06
Sestdiena
11:00

Latvijas Leļļu teātris, Lielā zāle

Rīga, Kr. Barona 16/18
Biļetes
15.06
Sestdiena
15:00

Latvijas Leļļu teātris, Lielā zāle

Rīga, Kr. Barona 16/18
Biļetes

Radošā komanda

Mākslinieks Uģis Bērziņš
Autori Lina Itagaki
Jurga Vile
Režisors Valters Sīlis
Dramaturgs Valters Sīlis
Gaismu mākslinieks Uldis Andersons
Mūzikas autors Gatis Krievāns
Tulkotāja Dace Meiere
Video mākslinieks Toms Zeļģis

Atsauksmes

user954320 – 10.0

Nebiju iedomājusies, ka arī tāda var būt izrāde. Spēcīgi, aizkustinoši un ļoti, ļoti skaisti. Paldies Valteram Sīlim un radošajai komandai, paldies Latvijas Leļļu teātrim - gan par tēmu, gan īstenojumu!

2
Ieva – 10.0

Ļoti laba izrāde, kuru, noteikti, ieteiktu noskatīties ikvienam. Vēstures stunda ne tikai bērniem/ jauniešiem, bet arī sāpīgo vēstures lapaspušu pāršķirstīšana pieaugušajiem. Starp citu, uz izrādi devos viena, bez bērniem. Ļoti patika.

2
m – 10.0

Brīnišķīga un aizkustinoša izrāde, kas mani iespaidoja - vēl ilgi par to domāju. Pārdomāta režija un apbrīnojams tehniskais izpildījums.

1
Olita J – 10.0

Izcila izrāde! Lai arī tēma ir ļoti smaga, netrūkst sirsnības un vietu, kur pasmaidīt un pat pasmieties. Pelnīti izrādes beigās zāle ceļas kājās un aplausi aktieru komandai nebeidz rimties. Izrāde, kas ļauj sajust sevī lielu sirdi. Jā, un ābolu sēkliņas iegūst citu nozīmi... Šo izrādi ir jāredz!

1
annaklisane – 10.0

Paldies par izrādi visiem radītājiem. Augstas profesionalitātes paraugs Latvijas teātrī. Paldies, ka vēstāt bērniem par šīm sāpīgajām pagātnes saknēm. Ļoti vērtīgi, iesaku visiem, visiem.

1
Ēriks – 8.0

Skaista un aizkustinoša stāsta ekranizējums uz Leļļu teātra skatuves. Pilnai laimei pietrūka veiksmīgāka ekrāna pozīcija.

1
JutaG – 9.0

Ļoti gaišs un silts vēstījums par smagu un sāpīgu tēmu. Paldies idejas īstenotājiem!

1
DainaTeatris – 9.0

Izrāde ģimenei, kur nav nepieciešams vecuma ierobežojums - katrs saprot atbilstoši savai pasaules uztverei. Skaisti zīmējumi un apbrīnojams tehniskais izpildījums. Noteikti ieteiktu noskatīties vismaz šo izrādi Leļļu teātrī.

0
SkatiitaajaDace – 10.0

Izcila, skaudra, godīga un paradoksāli, jo sirsnīga un poētiski skaista izrāde, kas ar precīziem izteiksmes līdzekļiem trāpa sirdī un prātā un tur arī paliek!

0
ieva – 10.0

Izcila aktieru meistarība, brīnišķīga mūzika un satriecošs gaismu mākslinieka izpildījums. Un pats stāsts līdz sirds dziļumiem skaudrs un tanī pašā laikā labestības,mīlestības pilns. Bez asarām neiztikt.

0
Ance – 9.0

Ļoti laba, interaktīva izrāde, kas uzrunās ne tikai bērnus un jauniešus, bet arî pieaugušos. Iesaku!

0
liiba1 – 10.0

Izcila izrāde. Labākā ko esmu skatījusies. Aizskāra līdz sirds dziļumiem. Ļoti pārdomāti, dziļi, skaidri un smeldzīgi. Ilgi pēc izrādes vēl esi pārdomās par dzīvi un vērtībām. Iesaku noskatīties katram latvietim!

0
Mairita – 10.0

Jāredz visiem - lieliem un maziem skatītājiem!

0
agnesei.olinai@gmail.com – 10.0

Izrāde, kura ilgi nelaiž vaļā. Tā ir jāpieredz, jāsaredz, jāsadzird ar visām maņām.

0
Dace – 10.0

Tiešām izcila izrāde!

0
IlzeL – 9.0

Manuprāt, izrāde ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem. Sāpīgs stāsts, kas izstāstīts ļoti iespaidīgā veidā.

0
k.signe@inbox.lv – 10.0

Fantastiska grāmata un tikpat izjusta un skaista izrāde!!!

0
teatravestnesis.lv
teatravestnesis.lv - Santa Remere

Aizvest bērnu uz Sibīrijas haiku ir aptuveni kā uzaicināt viņus ar mazām karotītēm rakties zemē, lai vēstures trūdos atrastu savas saknes. Ļaut uzzināt, kāds ir bijis viņu vienaudžu liktenis. Vienlaikus apzinoties, ka mēs nekad nezinām, kāds būs mūsējais.

la.lv
la.lv - Ilze Kļaviņa

Spēles veids, ar kādu iedzīvināti Latvijas Leļļu teātra izrādes “Sibīrijas haiku” dokumentālie notikumi, ir vēl viens iemesls tās veiksmei.

ir.lv
ir.lv - Juta Ance Ķirķis

Aļģi, viņa ģimeni, kaimiņus un draugus 1941. gada jūnijā iztriec no mājām un lopu vagonā aizved uz Sibīriju. Izrāde Sibīrijas haiku papīra animācijas tehnikā 2024. gada ziemā sāk stāstīt šo stāstu teātra skatītājiem cilvēcīgi, silti, saistoši un profesionāli, nešķirojot, vai zālē sēž veci, jauni, latvieši, lietuvieši vai ukraiņi, teātrī iesvaidīti vai pirmo reizi atnākuši.

diena.lv
diena.lv - Atis Rozentāls

Lietuviešu autoru Jurgas Viles un Linas Itagaki grafiskais romāns Sibīrijas haiku ieguvis tehniski perfektu un emocionāli iedarbīgu skatuves versiju Latvijas Leļļu teātrī Valtera Sīļa režijā

lsm.lv
lsm.lv - Kitija Balcare

Dzīvās animācijas tehnikā radītais režisora Valtera Sīļa jauniestudējums "Sibīrijas haiku" par totalitārisma dziļo nospiedumu izārdīto ģimeņu hronikās apliecina Latvijas Leļļu teātra gatavību runāt ar saviem skatītājiem godīgi par sāpīgām tēmām, turklāt uzmanību neatslābinošā formā, ļaujot aktieriem kā profesionāli, tā cilvēciski augt līdz ar mazajiem skatītājiem un teātri.

kroders.lv
kroders.lv - Ilze Kļaviņa

Izrādē “Sibīrijas haiku” nevar likt vienādības zīmi starp vizuālo konceptu un izklaidējošu krāšņumu, taču tajā ir bezgalīgi daudz detalizētu emocionālu impulsu tiem jautājumiem, ko pieaugušajiem var uzdot mazie skatītāji.