Meklēt...

Spīdolas nakts

Dailes teātris
Pievienot vērtējumu
8.6
49 vērtējumi

Rainis raksta: “[..] bija jāpanāk valsts, bija jāmodina uz panākšanu, un – panāktā valsts bija jāizveido uz kultūras un cilvēcības, ne uz varas pamatiem.” Rainis ir slavens ar savām radāmajām domām un galvu reibinošajām iecerēm, kuras pārtrauca tikai viņa cilvēciskais mirstīgums. Tomēr, par spīti nāvei, Raiņa radītie un pārradītie tēli turpina dzīvot mūsos visos un veido katra latvieša arhetipisko bezapziņas pasauli. Lāčplēsis turpina atgriezties Latvijai vissvarīgākajos brīžos. Spīdola turpina apšaubīt un piespiež mūs mainīties un augt, bet viņu meita Dedze turpina mīlēt pat savus ienaidniekus. Turpinājums Dzejniekai nāvei ir satikšanās ne tikai ar šiem tēliem, bet arī latviešu mītu pasaules varenajiem.


Izrādes ilgums
2st. 35min. (2 cēlieni)
Sezona
2023 / 2024
Pirmizrāde
16. novembrī, 2023.
29.08
Ceturtdiena
19:00

Dailes teātris, Lielā zāle

Rīga, Brīvības iela 75
Biļetes
19.09
Ceturtdiena
19:00

Dailes teātris, Lielā zāle

Rīga, Brīvības iela 75
Biļetes
26.10
Sestdiena
18:00

Dailes teātris, Lielā zāle

Rīga, Brīvības iela 75
Biļetes
27.10
Svētdiena
15:00

Dailes teātris, Lielā zāle

Rīga, Brīvības iela 75
Biļetes

Atsauksmes

Egle – 9.0

Jaudīgs iestudējums. Ļoti aktuālas problēmas. Rainis dzīvs IR!

2
AnnijaJ – 9.0

Izrāde, kas liek tiešām uzdot jautājumu- kas Rainis mums ir bijis līdz šim un kas viņš mums ir šobrīd?! Gaismā tiek celti fakti, kas lielai daļai par dzejnieku nav zināmi un ir jautājumu radoši. Viena no retajām izrādēm, kur kamera beidzot netraucē! Lieliski apspēlēta telpa. Pārdomu raisoša izrāde, kuras laikā starp nopietnību varēja arī mazliet pasmieties. Kaut aktierspēle ir uzteicama, lomas tomēr būtu vēlējusies iedalītas citādāk. Driķe un Krūzkops, neskatoties uz Artura grimu, man paliks māte - dēls attiecībās, negāja kopā kā dzejnieku pāris. Savukārt Laimdotai trūka ceļoša lidojuma, vieglums, aizrautība.

2
Džesija – 10.0

Pārsteidza autentiskie tēli, kostīmi un scenogrāfija. Interesanta, kā arī biogrāfiskiem faktiem bagāta. Pārdomu vērta. Ļoti patika.

1
Daina – 4.0

Vilšanās. Liela nauda nenozīmē lielu mākslu. Liek atcerēties Imanta Ziedoņa savulaik rakstīto par pakulu Laimdotiņām un lupatu Lāčplēsīšiem.

0
ooozols – 10.0

Jāredz! Un vismaz 2x

0
ilmars – 10.0

Izcila izrāde

0
Agita – 9.0

Precīzi Līkcepures vārdi pirmā cēliena izskaņā: "Tagad jums jāpadomā!" Ceru, ka tā bija skatītājiem pēc izrādes! Ieva Segliņa, Artūrs Krūzkops, Artūrs Skrastiņš – lieliski!

0
inta.leitane@gmail.com – 9.0

Izrāde ar latviski - latgaliski skaudru patiesības un atklātības klātbūtni. Par faktiem ar cilvēcisku spēju vai nespēju pieņemt pareizus lēmumus, jo pēc kara (atskata daudzu gadu garumā) visi varam būt gudri, kā vajadzēja rīkoties. Kā kuram aktierim sanāca, bet kopumā tiešām laba un patīkama izrāde. Neesmu Raiņa dievinātāja, bet novērtēju viņa lomu ar visām cilvēciskajām vājībām arī mūža nogalē. Sausais atlikums ir neapšaubāms un nenoliedzami liels. Tas izrādē ir sasniegts.

0
EVAEVITA – 10.0

Izila izrade! Ieva Segliņa kā vienmēr - PERFEKTA savas lomas atveidotaja. Lika gan raudāt, gan iekšēji pasmaidī. Apzināties to sievišķo spēku, kaisli, varenībnu! VISU CIEŅU AKTRISEI!!!

0
teatravestnesis.lv
teatravestnesis.lv - Edīte Tišheizere

Zemes dzīves pēdējā naktī pie dzejnieka kā pie tāda vecā Fausta ierodas Mefistofelis, noslēpies aiz Līkcepures vārda, un piedāvā literāru un politisku nemirstību apmaiņā pret… nē, ne dvēseli, bet pirmā patiesi ievērojamā opusa – Uguns un nakts – fināla pārrakstīšanu.

delfi.lv
delfi.lv - Dita Jonīte

Divas dienas pirms Latvijas Republikas proklamēšanas gadskārtas pirmizrādi Dailē piedzīvoja "raganu medības". Tāds apakšžanrs dots jaunākajam Viestura Kairiša inscenējumam "Spīdolas nakts". Kopā ar dramaturgu Matīsu Gricmani veidotais uzvedums rūgti atgādina par to, ka brīva un demokrātiska valsts mums nav bijusi mūžīga pašsaprotamība.

la.lv
la.lv - Ilze Kļaviņa

Iestudējums “Spīdolas nakts” skatītājiem uzdod jautājumu par mākslinieka vietu, atbildību un novērtējumu sabiedrībā.

ir.lv
ir.lv - Zane Radzobe

Tas viss ir… jauki. Spīdolas nakti var skatīties kā popūriju par Raiņa tēmām vai testu «atpazīsti citātu». Var neko nesaprast. Var pārdomāt, kā runāt par sarežģītām lietām. Nekas slikts jau nav noticis; tikai žēl, ka arī ne īsti labs.

diena.lv
diena.lv - Atis Rozentāls

Režisora Viestura Kairiša Dailes teātrī iestudētā fantāzija Spīdolas nakts par Raiņa attiecībām ar paša radītajiem literārajiem tēliem un sabiedrību aktualizē jautājumu par vēsturiskas personības un tās pausto ideju pārvērtēšanu mūsdienās