Meklēt...

Meistars un Margarita

Dailes teātris
Pievienot vērtējumu
8.2
26 vērtējumi

Ko darīt, ja pilsētā ierodas pats nelabais? Vai lūgties un cerēt uz žēlastību? To cilvēki Bulgakova romānā nedara, jo viņiem nelabā ierašanās šķiet kā jauna iespēja tikt pie priekšrocībām un augstāka statusa, daži pat cer uz paaugstinājumu vai lielāku dzīvokli. Visi tur viens otru aizdomās par sadarbošanos, par glaimiem un absolūtu oportūnismu. Un vai gan tas nav bezgala cilvēciski? Tās izskatās kā biroja mazās varas spēlītes, jo neviens nekam augstākam par varu vairs netic. Vienīgais, par ko visi var vienoties, ir tas, ka Dieva nav.

Sātans apbur pilsētas iedzīvotājus, pamodina mirušos un sarīko balli. Beigās pār visu totalitāro un ļauno uzvarēs draudzība un mīlestība. Tas gan būs pēc nāves. Bulgakovs joprojām spēj uzdot pareizos jautājumus – kāpēc ateisms nestrādā, kāpēc patiesības vienmēr ir vairākas. Viņa darbi ir aktuāli, mūsdienīgi un izārda pa vīlēm mūsu postnormālo laikmetu. Un līdz pat šodienai romāna “Meistars un Margarita” lasītājs tiek pakļauts slazdam: tajā viegli var ieiet, bet no tā nekad nevar izkļūt.

Nekaunīgs ģēnija radītprieks un vienlaikus rūgtums par pasauli, kurā vienīgais ierocis cīņā pret ierēdņiem un oportūnistiem ir smalka domāšanas kultūra. Tas ir universāls ierocis pret cilvēcisku un patiesu attiecību sairšanu. Tas nav mainījies, lai gan ar vārdiem vien šodien vairs nepietiek.

Izrādes ilgums
3st. 45min.
Sezona
2023 / 2024
Pirmizrāde
22. martā, 2024.
11.05
Sestdiena
18:00

Dailes teātris, Lielā zāle

Rīga, Brīvības iela 75
Izpārdots
28.05
Otrdiena
19:00

Dailes teātris, Lielā zāle

Rīga, Brīvības iela 75
Izpārdots
19.08
Pirmdiena
19:00

Dailes teātris, Lielā zāle

Rīga, Brīvības iela 75
Izpārdots
20.08
Otrdiena
19:00

Dailes teātris, Lielā zāle

Rīga, Brīvības iela 75
Izpārdots
17.09
Otrdiena
19:00

Dailes teātris, Lielā zāle

Rīga, Brīvības iela 75
Biļetes
18.09
Trešdiena
19:00

Dailes teātris, Lielā zāle

Rīga, Brīvības iela 75
Biļetes
08.10
Otrdiena
19:00

Dailes teātris, Lielā zāle

Rīga, Brīvības iela 75
Biļetes
09.10
Trešdiena
19:00

Dailes teātris, Lielā zāle

Rīga, Brīvības iela 75
Biļetes

Atsauksmes

Ivan – 10.0

✨ Двадцать четвёртого числа весеннего месяца марта звёзды сговорились наделить мой маленький мир двумя вариациями "Мастера и Маргариты": днём роман ожил в спектакле театра Dailes, а вечером в экранизации Михаила Локшина. Один великий роман Булгакова, но два разных измерения, два непохожих друг на друга творения, как две стороны луны. Все мы знаем с детства, что "Мастер и Маргарита" у каждого свой, но увидев разницу в прочтении театрального режиссёра из Эстонии и российско-американского кинорежиссёра, понимаешь всю глубину и многогранность произведения. 🎭 Спектакль длился больше трех часов, и это было время полного погружения в искусство, в котором каждая сцена являлась мостом в другое измерение. Эмоции были на пределе: то смех, то слёзы, но всегда восторг. Сама постановка напоминала другой известный спектакль театра - "Ротко". Казалось, что за обеими работами стоит одна команда, хотя это не так. На сцене переплетались "современный" мир, напоминающий ситком "Офис" с многочисленными декорациями и фантасмагорией, и мир античный, где время останавливается у ног прокуратора Иудеи и Иешуа, и больше нет ничего. Эти миры соединялись через видеотрансляции, создавая иллюзию спектакля в спектакле, уникальную магию театра. Легендарные сцены романы были представлены новаторски, что могло сбить с толку незнакомых с оригиналом. Например, Бал у Сатаны изображался через призму истории людских страданий, где актёры застывали в картины Гойи, Жерико или сирийских беженцев. 👏 Отдельно хочу отметить исполнение роли Маргариты - Ieva Segliņa, которая вызывала ассоциации с актрисой Сандрой Хюллер, что добавило в моих глазах истории ещё больше драматизма. А также свите Воланда Madara Viļčuka и Niklavs Kurpnieks, которая, к сожалению, была представлена без Кота Бегемота. 🎥 Фильм Локшина тоже оставил приятное впечатление, но это уже другая история. P.S. Единственное разочарование вызвало лишь отсутствие фразы про Аннушку, разлившую масло. Казалось, что вот-вот что-то должно произойти, сейчас Воланд произнесёт, та женщина в чёрном разольёт, но... Это лишь в очередной раз убеждает меня, что никогда ничего не нужно ждать от спектакля. Стоит просто наслаждаться. Чего и вам желаю!

3
SkatitajsNoVidzemes – 7.0

Nē nu tā jau, kāpēc ne, bet kopumā varētu teikt arī priekš kam. Varena aktieru plastika un dzīvo skulptūru ainiņas, ļoti izteiksmīgi aktieru tēlojumi un kameras darbs, kad redz katru acu skatienu, trīsu, reakciju. Pie tā arī gan, manuprāt, apstājās. Bet tas arī, protams, nav maz!

1
bardax – 8.0

Jautrs balagāns, kam izejas materiāls piešķir zināmu dziļumu. Lielās katarses vietā gan paliek tikai jautājumi, bet nevar noliegt, ka bija smuki.

1
Smile – 10.0

Varbūt labākā teātra sezonas izrāde.

0
Friida – 1.0

Sviestainākais murgs kāds redzēts Dailes teatra aktieru izpildijumā! Pēc pirmā cēliena daļa cilvēku zālē neatgriezās.

0
Egle – 4.0

Izbesīja pilnīgi viss. Patikai tikai Madara Viļčuka un Niklāvs Kurpnieks. Bet, kāpēc šodien šitas bija jāiestudē, nesapratu. Lai gan izrādē sataisītas visādas interesantas lietiņas (tomēr brīžiem ainas izstieptas līdz bezsamaņai un “televizora” ir ktietni par daudz), parastā darbadienas vakarā izturēt gandrīz četras stundas bija reāli mokoši.

0
Omārs – 8.0

Avota, Krūzkopa, Skrastiņa, Ķuzules-Skrastiņas un Meiera aktierdarbi monumentāli, pārlaicīgi un grandiozi.

0
kroders.lv
kroders.lv - Valda Čakare

Patiesi, izrāde rada iespaidu, ka ir adresēta Eiropai – globālam, visticamāk, gados jaunam skatītājam, kurš neko nav dzirdējis par Bulgakovu un viņa laiku.

diena.lv
diena.lv - Henrieta Verhoustinska

Pateicoties titāniskajam aktieru darbam un enerģijai, kas straumēm plūst no skatuves un ekrāniem, jauniestudējums Meistars un Margarita ir Dailes teātra veiksme

ir.lv
ir.lv - Zane Radzobe

Apmēram cēliena pusē arī atmiņā ataust tas, kāpēc Ojaso un Semperes scenogrāfija un darbs ar video šķiet tik pazīstams — tā izskatījās Meistars un Margarita, ko 2002. gadā Volksbühne Berlīnē iestudēja vācu režisors Franks Kastorfs.