Meklēt...

Paolo un Frančeska

Valmieras Drāmas teātris
Pievienot vērtējumu
9.0
80 vērtējumi

1275. gadā Džovanni Malatesta apprecējās ar Frančesku, Gvido de Polentas meitu. Pēc vienpadsmit gadiem Džovanni atklāja melus, kurus visu šo laiku no viņa slēpa Frančeska un viņa jaunākais brālis Paolo. Tam neizbēgami sekoja noziegums.

Kad Dante rakstīja “Dievišķās komēdijas” daļu “Elle”, nelaimīgo mīlētāju stāsts viņu aizrāva tik ļoti, ka viņi parādījās Piektajā dziesmā starp miesas grēciniekiem Otrajā elles lokā. Abu leģendām apvītais mīlasstāsts turpina atdzīvoties poēmās, lugās un operās.

“Šī pasaule ir komēdija tiem, kas domā, un traģēdija tiem, kas jūt,” 1776. gadā Horācijs Volpors rakstīja vēstulē grāfienei Annai Aperei Ossori. Mūsu dzīves gaitā mēs esam kā vieni, tā otri, bieži vienlaicīgi pat abi, jo mūsu dzīve – tā ir komēdijas un traģēdijas grotesks sajukums, tā ir gan fantastiski pievilcīga, gan neticami briesmīga. Lai atrastu mīlestību, mēs virzāmies cauri mūsu dienām vienmēr pa maliņu pāri bezdibenim.

Izrādes ilgums
2st. 30min. (2 cēlieni)
Sezona
2022 / 2023
Pirmizrāde
6. aprīlī, 2023.

Radošā komanda

Māksliniece Anna Heinrihsone
Autors Dons Nigro
Režisore Indra Roga
Gaismu mākslinieks Niks Cipruss
Mūzikas autors Sandis Runge
Muzikālā noformējuma autori Indra Roga
Emīls Zilberts
Video māksliniece Marta Marija Gruzdova

Atsauksmes

beate.v – 10.0

Dzīva. Ievelkoša. Spēlēta bez liekulības. Brīnišķīga scenogrāfija.

1
user694629 – 3.0

Visa par daudz. Lai akcentētu "pārnestas" nozīmes - nevainības zaudēšanu, burbuļa plīšanu u.tt. - pārāk daudz rekvizītu, lieku darbību. It kā surdotulks mani - dzirdīgu -nformētu par notiekošo.

1
Nikolajs – 10.0

Šedevrs ārpus žanriem!!

0
madara1968 – 10.0

Lai Artis Jancevskis dabūtu šo balvu ,viņš ir pelnījis godam !!!

0
LaurisZ – 10.0

Man ļoti patīk!

0
pparupa – 10.0

izcila izrāde

0
Anda Zahovska – 9.0

Izraade atstaaja lielu iespaidu.Paardziivojums,smaga izraade,teicama aktieru speele.

0
GINTS – 10.0

Aktieri perfekti iejutušies lomās

0
Anita – 10.0

Skaisti

0
ieva_brence – 10.0

Saistoša izrāde, izcili aktieri.

0
AnnijaJ – 10.0

Telpas visaptveroša, dinamiska izrāde par mīlestību. Ļoti interesanti vērot arī pieaugušajiem. Patika pašai un pārējai kompānijai. Iesaku noskatīties!

0
Helmvigs Stingers – 10.0

Auklīte ļoti skaisti dzied un ir ļoti skaista sieviete🥰

0
Laura – 5.0

Man ir 13 gadi un nejūtos pārāk erti skatoties dažas vietas, taču ir diezgan labi

0
Javeta – 10.0

Aizraujoša, aizkustinoša, sirdi veldzējoša izrāde.

0
teatravestnesis.lv
teatravestnesis.lv - Edīte Tišheizere

Dubultā traģēdija kā apakštonis skan cauri Indras Rogas iestudētajai izrādei – brīžiem skaļāka, brīžiem tik tikko manāma, jo šis režisores darbs ar nesenējiem audzēkņiem laika ziņā sakrita ar Mihaila Gruzdova aiziešanu mūžībā.

diena.lv
diena.lv - Atis Rozentāls

Tematiski un estētiski ļoti atšķirīgās režisoru Indras Rogas un Regnāra Vaivara izrādes Valmierā tomēr kaut kas apvieno – abās tiek uzsvērti spēles elementi

ir.lv
ir.lv - Zane Radzobe

Vienīgā nemirstīgā lieta uz pasaules ir mīlestība, saka režisore Indra Roga. Lai to pierādītu, viņa Valmieras Drāmas teātrī iestudējusi stāstu par slaveniem mīlētājiem Frančesku un Paolo, reizēm dēvētiem par itāļu Romeo un Džuljetu. Vai skatītājiem gaidīt aizkustinošu mīlasstāstu? Mans ieteikums — ejiet uz izrādi bez īpašām gaidām. Tad nesanāks vilties, var gadīties, ka kaut ko iegūsit.

kroders.lv
kroders.lv - Maija Svarinska

Gana rosmīgi atainoti dažādi darbības laiki un atspoguļoti arī citi tēli. Piemēram, Krišjānis Strods ir gan liekulīgi glumais Frančeskas tēvs Gvido da Polenta, gan sātaniskais ložņa Guljelmo, gan augstdzimušais Dante savā majestātiskajā tērpā, kura cēlajā profilā atpazīstam gluži kā akmenī cirstās dižgara sejas atveidu, ko varam atrast internetā.