Meklēt...

Debesjums

Latvijas Nacionālais teātris
Pievienot vērtējumu
8.4
56 vērtējumi

Jaunas sievietes likteni izšķirs 12 zvērināto – sieviešu – lēmums, ir vai nav patiesība tas, ko viņa apgalvo, proti, ir vai nav viņa stāvoklī. Ja viņa gaida bērnu, viņu nedrīkst pakārt, ja nav, karātavas viņu jau gaida, jo tāds ir tiesas lēmums. Kā liecina nāvessoda piesaukšana, lugas darbība nenotiek 21. gadsimtā, kaut arī luga sarakstīta 2020. gadā, bet gan 18. gadsimta vidū Anglijas austrumos. Tomēr britu dramaturģes piedāvātie jautājumi pilnā mērā attiecas uz mums un šodien. Vai mēs spējam vienoties par kopīgu lēmumu svarīgos jautājumos? Vai mēs spējam uzņemties atbildību par savu viedokli? Vai mīlestība ir attaisnojums vardarbībai?

Izrādes ilgums
3st. 30min.
Sezona
2022 / 2023
Pirmizrāde
12. janvārī, 2023.

Atsauksmes

Skujins – 7.7

Sieviešu cīņa par savām tiesībām, par to, vai sievietes ir spējīgas uzņemties atbildību un kontrolēt savu likteni, trīs stundu garumā.

1
Egle – 6.6

Ļoti skaisti ietērpta izrāde - atbilstoši laikmetam (asprātīgi un oriģināli) risināta scenogrāfija (pa perimetru ar lampiņām izgaismota slīpa kvadrātveida platforma) brīnišķīgā tumsas/gaismas dialogā (māksl. Oskars Pauliņš). Tumsa ir bieza un ievelkoša, bet gaisma - brīžiem netīkami asa, lai gan pirmajā brīdī rada iespaidu par maigu siltumu. Taču šo skaistumu piepilda aktieru deklamācija un pseidofeministiskas idejas. Nespēju identificēties ne ar vienu no varonēm, viss tik neīsts, sadomāts, pārspīlēts. Tā arī nesapratu, par ko šī izrāde.

1
janislielmanis – 10.0

Kvalitatīva izrāde par sieviešu lomu sabiedrībā un vienlīdzību. Kā arī iespēju jebkuram lemt un noteikt savu dzīvi

1
neo58 – 1.0

Žēl aktieru -tās emocijas 3 stundu garumā

0
evija – 6.0

tika lielas gaidas un tik pat liela vilšanās. neparedzu šai izrādei ilgu mūžu.

0
Zeltite – 10.0

Izrāde fantastiska,joprojām liek atcerēties un ir vēlme iet atkal

0
Inga – 10.0

Seno laiku vērtības nav mainījušās! Patiesa, emocijām piesātināta izrāde! Fantastiska aktrišu komanda!

0
satori.lv
satori.lv - Anna Andersone

Kaut arī britu dramaturģes Lūsijas Kirkvudas lugas "Debesjums" darbība notiek 1759. gadā Anglijā, sižets par 12 sievietēm, kam jāizlemj trīspadsmitās liktenis, ir aktuāls arī 2023. gada Latvijā.

kroders.lv
kroders.lv - Valda Čakare

Uzskatu, raksturu un atšķirīgu dzīves pieredžu mozaīka šķiet intriģējam vairāk nekā sekošana Kirkvudas iezīmētajiem vienvirziena maršrutiem, kuri visu sieviešu dzimumu aizved pie upura tēla.

lsm.lv
lsm.lv - Kitija Balcare

Režisora Valtera Sīļa iestudējums "Debesjums", kas runā par sievietes ķermenisko pieredzi un pašnoteikšanos no Latvijas Nacionālā teātra Lielās zāles skatuves, diedzējot feminisma asnus, bez šaubām ir ievērības cienīgs notikums. Jautājums, vai tēma un tās atspoguļojums skatītājos atbalsojas kā feministisks stāsts, paliek ar daudzpunkti beigās. Svarīgi ir ne tikai tas, ka pašas sievietes uz skatuves runā par sieviešu pieredzi, bet arī tas, kā viņas par to runā. Un tieši te skatītāja skatiens var itin viegli sveču gaismā paklupt.

la.lv
la.lv - Maija Svarinska

Nacionālajā teātrī iestudējot Lūsijas Kirkvudas lugu “Debesjums”, režisors Valters Sīlis gribot negribot iekāpis savas daiļrades jaunā posmā.

ir.lv
ir.lv - Edīte Tišheizere

Nacionālā teātra jaunā izrāde Debesjums sola gluži klasisku teātra vakaru, taču atstāj neērtas un urdošas pēcdomas