Meklēt...

Nebiju. Nezinu. Neatceros.

Kvadrifrons
Pievienot vērtējumu
9.2
36 vērtējumi

Viktora Arāja tiesas prāvaPēc gadu desmitiem ilgas slapstīšanās Viktors Arājs tiek arestēts un stājas vācu tiesas priekšā. Viņa vārds sen kļuvis par holokausta simbolu Latvijā, daudzi viņa komandas vīri sodīti ar nāvi, nokļuvuši Sibīrijā vai cietumā, par citiem interesējas rietumu valstu izmeklētāji. Bet kā pierādīt Arāja vainas patiesos apmērus, ja klusē gan viņa vainas dēļ mirušie upuri, gan viņa dzīvie līdzdalībnieki?Gadiem ilgā tiesas sēde liek uzdot jautājumus par nozieguma un soda samērojamību un par pārbaudījumiem, ko tiesai un arī visai sabiedrībai uzliek liela mēroga noziedznieku tiesāšana. It īpaši tādu noziedznieku, kas gadiem ilgi dzīvo ar neierobežotas varas un nesodāmības apziņu.Izrāde balstīta latviešu kolaboracionista Viktora Arāja tiesas sēžu dokumentācijā, ko veidojis trimdas žurnālists Kārlis Štamers un kas 2020. gadā publicēti vēstures doktora Ulda Neiburga zinātniskajā redakcijā. Viktora Arāja tiesas prāva Hamburgas zemes tiesā ilgusi vairāk nekā divus gadus - no 1977. gada 7. jūlija līdz 1979. gada 21. decembrim.

Izrādes ilgums
1st. 30min.
Sezona
2022 / 2023
Pirmizrāde
21. martā, 2023.
Atrodas izlasēs

Radošā komanda

Horeogrāfs Rūdolfs Gediņš
Kostīmu mākslinieks Andris Kaļiņins
Režisore Paula Pļavniece
Dramaturgs Kārlis Vērdiņš
Gaismu māksliniece Nikola Suhareva
Mūzikas autors Kārlis Tone
Producente Inese Tone
Scenogrāfs Andris Kaļiņins

Atsauksmes

Ievai – 10.0

Apbrīnojami, kā izveidots šāds uzvedums. Spēles nosacītība ļoti iedarbīga. Patika viss ļoti, aktieri, kustības, skatuve. Paldies!

1
Junolainena – 10.0

Strīdīgs temats, raisa diskusijas, bet tās ir vajadzīgas! Nav vienas pareizas atbildes (un man arī īsti nav konkrēta viedokļa..) un nekad arī nebūs, jo katram sava taisnība, izpratne par taisnu tiesu. Ja nāk ar atvērtu prātu, nevis gaidām, ka man kāds tagad pateikts pareizo atbildi, tad izrāde patiks. Novērtēju scenogrāfiskos risinājumus un simbolus, kas ir būtiska daļa no visa stāsta. Paldies par šādu prāta kustināšanu!

1
Skujins – 7.0

Tā jau labi, bet.. vai tagad? Par ebrejiem un sistēmu.. smags teksts ar daudz niancēm.. ieteiktu pirms apmeklējuma vairāk painteresēties,- būs iesaistošāk. Aktieru ansamblis raibs. Kronis tik pietrūka.

0
Zane a – 10.0

Izcila Āra Matesoviča aktierspēle, bez grima panākt sajūtu, ka ratiņkrēslā tiešām sēž Arājs.

0
user954320 – 10.0

Gudri. Cilvēcīgi. Pazemīgi. Asprātīgi. Brīnišķīgi

0
Laurance – 10.0

Asprātīga scenogrāfija, Āris Matesovičs izcils Viktora Arāja lomā.

0
teatravestnesis.lv
teatravestnesis.lv - Matīss Gricmanis

Aktieru ansamblī liela loma piešķirta Antas Aizupes tiesnesim un Ances Strazdas un Sandijas Dovgānes lieciniekiem. Trīs aktrises lielā mērā darbojas kā sirdsapziņas, veselā saprāta un taisnīguma zīmes iepretim Reiņa Botera atveidotajam emocionāli uzlādētajam prokuroram vai Matīsa Budovska vēsi rezignētajam advokātam.

diena.lv
diena.lv - Atis Rozentāls

Viktora Arāja prāvai veltītā režisores Paulas Pļavnieces izrāde Nebiju. Nezinu. Neatceros uzdod jautājumu, vai tiesāt kara noziedznieku nozīmē atjaunot taisnīgumu

ir.lv
ir.lv - Edīte Tišheizere

Šī izrāde ir viens no maniem pēdējā laika dīvainākajiem teātra iespaidiem — reizē neizturams un patīkams. Neizturams, jo saprāts atsakās uzņemt informāciju par 30 tūkstošiem cilvēku, kas iznīcināti vēsā mierā, un viņu bendi Viktoru Arāju, tāpēc apziņa brīžiem vienkārši slēdzas ārā. Patīkams, vai pareizāk būtu sacīt iepriecinošs, jo kopā ar Dailes teātrī iestudēto izrādi Kur pazuda valsts liecina, ka beidzot izaugusi paaudze, kas principiāli nevēlas iztikt ar vēsturiskām klišejām un zem paklāja paslaucītiem nepatīkamiem faktiem, kuri tām traucē.

la.lv
la.lv - Armands Kalniņš

Pārdomas par izrādes vēstījumu noved pie nepatīkama, bet loģiska secinājuma. Nav iespējams taisnīgs sods lielu noziegumu gadījumos, lai kāds tas būtu. Turklāt nav nemaz iespējams un, visticamāk, nav pat pieļaujams nozieguma smagumam līdzīgs sods.