Meklēt...

Es eju ārā dārzā

Kvadrifrons
Pievienot vērtējumu
9.4
24 vērtējumi

Es sāku runāt diezgan vēlu. Līdz pat trīs gadu vecumam nebiju pateicis nevienu vārdnīcā atrodamu vārdu un komunicēju tikai pašizdomātā valodā, kuru iemācīties bija spiesti visi citi. Nezinu - nespēju vai negribēju runāt, bet ģimenē tas radīja satraukumu, jo ar bērnu acīmredzami kaut kas nav kārtībā. Un tad kādu dienu es piecēlos no pusdienu galda un paziņoju “Es eju ārā, dārzā.” Un es izgāju no mājas, atstājot aiz muguras pārsteigto un samulsušo ģimeni.

/Rūdolfs Gediņš/


“Es eju ārā dārzā” ir vizuālā teātra izrāde, kurā četri izpildītāji dalās personīgās pārdomās par savām ambīcijām un izvēlēm, lēmumiem un rīcībām, kāroto un sasniegto atzinību un potenciālo nemirstību, atklājot ne tikai visdrosmīgāk spertos soļus, bet arī sīkumus un ikdienišķās detaļas. Izrādes veidotājiem “iziešana dārzā” apzīmē lēmumu mainīt savas dzīves līdzšinējo kursu un rīkoties. Radošā komanda ir iedvesmojusies no mīta par Ahileju, kura ceļš caur dzimšanu, karagājienu, šaubām, atriebību, triumfu un nāvi darba veidotājiem palīdzējis domāt par savu ikdienu kā epohālu notikumu virkni, kur katra ēdienreize ir mielasts, katra nojauta - pareģojums, katra neērtība - pārbaudījums un katra pārbaudījuma izturēšana - varoņdarbs.


Nekas nav nieks, un visam ir nozīme.

/Elīna Gediņa/


Bet dari, kā gribi.

/Rūdolfs Gediņš/

Izrādes ilgums
1st. (1 cēliens)
Sezona
2022 / 2023
Pirmizrāde
21. oktobrī, 2022.

Radošā komanda

Māksliniece Pamela Butāne
Autori Elīna Gediņa
Rūdolfs Gediņš
Dramaturgs Klāvs Mellis
Gaismu māksliniece Nikola Suhareva
Mūzikas autors Kārlis Tone
Producente Ance Strazda

Atsauksmes

Egle – 10.0

Ārkārtīgi skaista un jūtīga izrāde. Labs laikmetīgais teātris.

1
teatravestnesis.lv
teatravestnesis.lv - Henrieta Verhoustinska

Izrādes mājaslapā lasām, ka Rūdolfs Gediņš līdz trīs gadu vecumam nebija pateicis nevienu saprotamu vārdu. «Un tad kādu dienu es piecēlos no pusdienu galda un paziņoju: «Es eju ārā dārzā.» Un es izgāju no mājas, atstājot aiz muguras pārsteigto un samulsušo ģimeni.» Tieši to Gediņi izdara šajā izrādē – iet ārpus konvencionālām gaidām un naratīvām ekspektācijām, radot teātri, kādu vēlas, konkrētā telpas un laika punktā.

lsm.lv
lsm.lv - Kitija Balcare

Izrādē "Es eju ārā dārzā" tās radošā komanda sirreāli atdzīvina lielformāta vizuālās mākslas darbu ar cilvēka dzīvi stāstošām kustībām un ar garām lidojošiem, poētiski apcerīgiem teikumiem, ieliekot to kosmiskā skaņainā. Dažādas mākslas acu priekšā saplūst vienā mākslas faktā, skatītāja ziņā atstājot viņa paša variāciju par pieredzēto.

delfi.lv
delfi.lv - Dita Jonīte

Elīnas un Rūdolfa Gediņu izdomātā un inscenētā kustību izrāde "Es eju ārā dārzā" sākas monotonas, trauksmi provocējošas skaņas piepildītā telpā. Tikmēr redzamajā telpā izteiksmīgi izgaismojas smagais PVC baneru materiāls visdažādākajās baltā toņa nokrāsās. Šis kosmoss ir gana sarežģīts, taču arī bezgala skaists.