Meklēt...

Žižeks. Pītersons. Gadsimta duelis

Jaunais Rīgas teātris
Pievienot vērtējumu
9.3
226 vērtējumi

Divu mūsdienu spēcīgāko publisko intelektuāļu domu sadursme. Slovēņu filozofs, neoliberālisma un politkorektuma kritiķis Slavojs Žižeks pret kanādiešu klīniskās psiholoģijas doktoru Džordanu Pītersonu. Kurš spēj pārliecināt vairāk - kreiso vai konservatīvo uzskatu apoloģēts?

Pirms dažiem gadiem Toronto notika viņu publiska diskusija, kura tika reklamēta kā gadsimta intelektuālā divkauja. Šī konfrontācija tomēr izpalika, jo abi izvēlējās miermīlīgu taktiku. Tā bija kā boksa cīņa, kuras laikā neviens no bokseriem tā arī nedevās uzbrukumā. Mēs uz JRT skatuves mēģināsim izspēlēt to intelektuālo sadursmi, kuru visi gaidīja un tā arī nesagaidīja toreiz. Protams, izmantojot viņu pašu citātus un argumentus.

Izrādes ilgums
2st. 30min. (2 cēlieni)
Sezona
2022 / 2023
Pirmizrāde
11. oktobrī, 2022.
27.04
Sestdiena
18:30

Jaunais Rīgas teātris, Jaunā zāle

Rīga, Lāčplēša iela 25
Izpārdots
28.04
Svētdiena
18:30

Jaunais Rīgas teātris, Jaunā zāle

Rīga, Lāčplēša iela 25
Izpārdots

Radošā komanda

Režisors Alvis Hermanis
Dramaturgi Kaspars Znotiņš
Vilis Daudziņš
Gaismu mākslinieki Mareks Lužinskis
Lauris Johansons
Normunds Alsiņš
Grima māksliniece Sarmīte Balode
Video mākslinieks Mārtiņš Ratnieks
Parūku māksliniece Sarmīte Balode

Atsauksmes

Anete – 10.0

Manuprāt, JRT gada labākā izrāde! Daudziņa tēlojums izcils! Izrāde bija interesanta, ne mirkli nebija garlaicīgi, kā arī foršas epizotes par ko pasmieties!

2
Egle – 4.7

Jaunā Rīgas teātra Žurka. Sakompilēti visādi politiskie jociņie un anekdotes (šajā gadījumā no diviem pasaulē zināmiem gudriniekiem), pārskrienot tēmām un idejām pa virspusi. It kā pasaule būtu tik vienkārša. Nepatika JRT pāri stāvošā attieksme, ka “mēs, teātrī, gan visu labi saprotam un redzam... stulbie politiķi un muļķie domātāji, nejēdz, ka balts ir balts un melns ir melns”. Un skatītāji pašapmierinājumā ķiķina līdzi. Znotiņš kā aktieris šoreiz pārāks par Daudziņu. Znotiņš tiešām mēģinājis ielīst Pītersona “ādā” jeb domāšanā, kamēr Daudziņš Žižeku vien stulbi kariķē. Žēl, jo abu atveidojamo personību citātos ir ļoti daudz foršu domu un tikpat daudz nejaušību, tāpēc dramaturga klātbūtne būtu noderējusi. Ideju duelis ar retoriskiem jautājumiem un pretrunu uzrādošām atbildēm cēloņsakarīgās replikās būtu bijusi daudz vērtīgāka pieredze. Tagad – vienkārši kaudze visa kā inčīga sagāzta lielā “čupā” un nosaukta par teātra izrādi. Ne mēs ko uzzinām par Žižeku un Pītersonu, ne par liberālismu un kreisumu.

2
burtnieks – 9.0

izcila intelektuālā divkauja.... režisora darbs un aktieru saspēle, tikai uz izrādes beigām kristietību(pasniedzot šīs dogmas kā kaut ko pašsaprotamu) un evaņģelizāciju gan varējāt neiepīt, tas nedaudz sabojāja kopējo pēcgaršu, bet kopumā noteikti iesaku redzēt visiem.

1
Elga – 9.0

Nedaudz "pārspēlēti " žesti, un saturs kopumā banāls, cerēju uz dziļāku domu apskatu šajā izrāde, bet kopumā labi!

1
beata@jrt.lv – 10.0

Izcila izrāde - it kā ne par ko, bet tai pat laikā - par visu, un kas būtiskākais - par cilvēku. Izcili aktieri - izrādes līdzautori. Kā viņi prot spoguļot sabiedrību un precīzi iejusties spilgtos tēlos!!! Ak, malači!

1
AnnijaJ – 7.0

Spraiga diskusija ar ļoti labu aktierspēli, bet nesapratu, kādēļ vajadzēja uzvest uz skatuves un uz ekrāna blakus skatuvei to, ko principā var noskatīties mājas internetā. Parunāsim par to un šo, beigās nepasakot līdz galam tā arī neko.

1
Izoldevon – 9.0

Stāstījums (domāts joks) par Jēzu Ģetzemenes dārzā un Mariju Magdalēnu) ne saturiski ne pēc formas neiederas izrāde, jā cilvēkam pat spītīgi turoties pretī, nākas iesmieties, bet vai izrāde no tā kļuva labākā, pilnīgāka... Bez tā būtu visi 10, jo divreiz jau apmeklēju un iešu vēl. Īstā laikā, vietā, īstie aktieri un režisors un īstais dialogs. JRT paldies un pārfrāzējot Pītersonu: Jēga ir teikt taisnību, patiesību, un JRT to pateica. Pateica, sāka ar šo izrādi! Personiski arī ceru ka tieši šobrīd arī Latvijas augstskolu mācībspēki, studenti neignorēs un pārdomas izrādes vestijumu!

1
GunārsP – 10.0

Lieliska izrāde! Šādas diskusijas pietrūkst publiskā telpā; profesionāli un korekti!

0
Elīna – 10.0

Perfekta izrāde

0
Anita – 10.0

Man patika ļoti.

0
liedags3@inbox.lv – 9.0

Izcila aktierspēle, aktuālu mūžīgu jautājumu apspriešana.

0
marija – 10.0

Intriģējoši, intelektuāli un bauda vērot saspēli. Neaizmirstami!

0
Inka – 10.0

Saturīga izrāde, spēja noturēt uzmanību, laba pēcgarša

0
Janis – 10.0

Aktieru snigums- augstākā kvalitāte

0
Solvita – 10.0

Viena no pēdējo gadu izcilākajām izrādēm ar Perfektu sižeha līniju un izcilu aktieru tēlojumu.

0
Kristīne – 9.0

Lielisks aktieru tēlojums un saspēle, nopietni un nenopietni par būtiskām tēmām.

0
vienkāršā – 9.0

Humors atsvaidzinošs, izņemot par Jēzu Kristu.

0
Baiba – 10.0

Izcila

0
IvetaZ – 5.0

Aktierspēle, protams, līmenī, bet tās tekstu kompilācijas... Nu, nebija īsti zinātniski korekti - vairāk tādai izklaidei.

0
Kriksis – 10.0

Izcila izrāde!

0
elina – 10.0

Domāt liek!

0
dacce – 9.0

Bravo Znotiņam un Daudziņam!

0
Salms – 6.0

Aktierspēle laba, tomēr saturs vājš. No izrādes gaidīju dziļu ieskatu sarežģītos jautājumos. Tomēr saņēmu tikai virspusēju pārskatu par dažām aktualitātēm. Bija daži smieklīgi joki. Kopumā skatīties bija interesanti. Tomēr pēc izrādes nebija nevienas domas, kuru izrāde būtu uzjundījusi pārdomāt, un nesajutu arī emocionālu līdzpārdzīvojumu.

0
user648171 – 10.0

Patiesi izcila izràde: saturs, aktierspèle, skatuve..

0
Baiba – 10.0

Izcili! Paldies par baudījumu!

0
poga026@inbox.lv – 10.0

Tieši pareizā laikā redzēju šo izrādi, kas rezonēja manam iekšējam stāvoklim. Palīdzēja pieņemt būtisku lēmumu!!

0
Ilze.berzina – 10.0

Negribas, lai šī saruna beidzas. Gribas turpināt sarunu pie apaļa galda līdz rītam.

0
aprinkis.lv
aprinkis.lv - Ieva Struka

Uz gadsimta dueli jeb Alvja Hermaņa Jaunajā Rīgas teātrī nule kā iestudēto opusu “Žižeks. Pītersons. Gadsimta duelis” ir gadsimta cienīga rinda pēc biļetēm, tāpēc, no vienas puses, ir nežēlīgi pret potenciālo raksta lasītāju to ieteikt, bet, no otras puses, gaidīšanas ilgums atsvērs intelektuālo baudu, ko izrāde piedāvā.

teatravestnesis.lv
teatravestnesis.lv - Sandra Mētra

Tie, kas apmeklēs šo izrādi Žižeka, Pītersona vai Hermaņa dēļ, visticamāk, zāli atstās apmierināti. Tie, kas to apmeklēs Daudziņa un Znotiņa dēļ, arī būs aizkustināti un izklaidēti, ja vien spītīgi neieciklēsies uz nepatiku pret sev nepieņemamām ideoloģijām.

diena.lv
diena.lv - Atis Rozentāls

Režisora Alvja Hermaņa jauniestudējums Žižeks. Pītersons. Gadsimta duelis ne tikai reflektē par mūsdienu pasaules nozīmīgākajām problēmām no atšķirīgiem skatpunktiem, bet arī praksē izmēģina manipulācijas ar skatītājiem.

ir.lv
ir.lv - Zane Radzobe

Alvis Hermanis savā jaunajā iestudējumā ir gājis, sākumā šķiet, pretējo ceļu — nosaucis izrādi par Gadsimta dueli, un skatītājs nu gaida, ka divi laikmetīgās domas giganti — slovēņu filozofs Slavojs Žižeks un kanādiešu klīniskās psiholoģijas doktors Džordans Pītersons — uz skatuves metīsies cīniņā, lai noskaidrotu, kura pozīcija pareizākā. Īstenībā cīniņa nav, ja vien par tādu neuzskata kaušanās etīdi bez vārdiem, ko pašā izrādes sākumā izspēlē Vilis Daudziņš un Kaspars Znotiņš. Bet tas nenozīmē, ka iestudējums nebūtu spējīgs iepriecināt.