Meklēt...

Muols

Rēzeknes teātris "Joriks"
Pievienot vērtējumu
9.4
18 vērtējumi

Kas kopīgs cilvēkam un mālam? Izrāde balstīta intervijās ar šodienas keramiķiem un stāstos par jau aizgājušiem Latgales podniekiem. Latvijas kultūras kanonā iekļautā Latgales podniecība tuvplānā atklāj vērtību maiņu vēsturi, laikmetu mirstību, tradīciju sajaukšanos, cilvēka centienus visos laikos apvienot izdzīvošanu ar skaistā radīšanu.

Vairākās reliģijās cilvēka izcelšanās ir saistīta ar mālu. Latgales keramika kā metafora atklāj latgaliešu valodas un kultūras trauslumu. Meistaru paaudzes, kurās ar mālu darbojās visi ģimenes locekļi, vērienīgas personības un neatlaidība saglabāja tautas podniecību līdz šodienai vismaz vienā Latvijas novadā. Kā atgādinājums, ka cilvēks var stāties pretī nepateicīgam laikmetam, pirms atdot sevi atpakaļ mālam.

Izrādes laikā, ieelpojot māla smaržu un pieskaroties tam, skatītāji tiek aicināti piedalīties ceļojumā no aizvēstures līdz mūsdienām. No māla pikas līdz lauskām. No bērna, kurš apmeklējis vienu keramikas nodarbību, līdz māksliniekam, kurš materiālam atdevis visu dzīvi. Dažkārt – pat pārāk daudz.

Sezona
2021 / 2022
Pirmizrāde
22. februārī, 2022.

Radošā komanda

Kostīmu māksliniece Paraskēva Deikina
Režisors Mārtiņš Eihe
Dramaturģe Rūta Dišlere
Mūzikas autore Liene Skrebinska
Scenogrāfe Paraskēva Deikina

Atsauksmes

Karolina – 10.0

Ļoti labi ļoti skaisti

0
Sever – 10.0

Loti labi

0
kroders.lv
kroders.lv - Toms Čevers

“Izrādes veidotāji vēsturiskus faktus ir mēģinājuši ietvert dzīves realitātē, kur bez skaistiem ideāliem, iedvesmas un radošiem panākumiem nekur neizpaliek arī rutinēta ikdiena.”