Meklēt...

NĒMIZ PǞL!

Kvadrifrons
Pievienot vērtējumu
9.0
5 vērtējumi

“Nēmiz pǟl!" ir notikums, kurā atspoguļojas kādas lībiešu dzimtas vēsture no tās pirmsākumiem, līdz mūsdienām. Tajā vēsturiski dokumentāli materiāli, lībiešu pēcteču balsis, horeogrāfiskas emocijas, dokumentāli videomateriāli un čella skanējums satiekas vienā telpā, lai veidotu liecību par pagājušo, esošo un iespējamo topošo.


“Šis performatīvais notikums ir intīms un tai pat laikā subjektīvs skatījums uz lībiešu tautas likteni. Tajā savijas dažādi iespaidi, kas gūti ekspedīcijās uz lībiešu krastu, intervijās ar lībiešu krasta iedzīvotājiem, lībiešu pēctečiem un pētniekiem, kā arī iespaidi, kas radušies, iepazīstoties ar man iepriekš nezināmiem vēsturiskajiem materiāliem. Es vēlējos šī notikuma dalībniekus ievest šajā biezajā, neviennozīmīgajā faktu, emociju un atziņu burzmā, lai ļautu viņiem pašiem saskatīt sakritības, pretmetus un emocijas, ar kurām esmu sastapies es, iepazīstot lībiešu tautas vēsturi un savas dzimtas saknes. Šobrīd lībiešu tauta un valoda atrodas uz robežsķirtnes starp ilgāku pastāvēšanu un drīzu izzušanu. Tāpēc arī izrādes nosaukums “Nēmiz pǟl!" (lībiešu valodā - uz redzēšanos) interpretējams duāli - uz redzēšanos, kā drīzu satikšanos, vai uz redzēšanos, kā skumjām atvadām.” - režisors un dramaturgs Reinis Boters.

Izrādes ilgums
1st. (1 cēliens)
Sezona
2021 / 2022
Pirmizrāde
6. oktobrī, 2021.

Radošā komanda

Horeogrāfs Rūdolfs Gediņš
Kostīmu mākslinieks Uģis Bērziņš
Režisors Reinis Boters
Dramaturgs Reinis Boters
Mūzikas autors Kārlis Tone
Producente Inese Tone
Scenogrāfs Uģis Bērziņš
Tehniķis Kārlis Staņa
Video mākslinieks Āris Matesovičs

Nav atsauksmju

Nav pievienota vēl neviena atsauksme, esi pirmais!

diena.lv
diena.lv - Undīne Adamaite

Izrāde Nēmiz pǟl! ir dziļi intīms režisora un dramaturga Reiņa Botera darbs – kultūrvēsturisks dziļurbums un reizē sava dzimtas koka pētīšana.

kroders.lv
kroders.lv - Toms Čevers

“Izrāde nav ilga, bet sākotnēji šķiet, ka arī tai veltītās stundas laikā dzimtas stāsts sevi tomēr izsmeļ, jo nekas gluži jauns, kas nebūtu zināms pat no lībiešiem attālu stāvošajiem, tā arī neizskan.”