Meklēt...

Pigmalions

Valmieras Drāmas teātris
Pievienot vērtējumu
8.3
2 vērtējumi

Paradoksu un komisku notikumu pilns stāsts par vienkāršu puķu pārdevēju Elīzu Dūlitlu no dziļas provinces un fonētikas profesora Higinsa mēģinājumiem viņu padarīt par smalku sabiedrības dāmu. Viss iet gludi līdz brīdim, kad viņš iemīl šo savādo meiteni. Luga īru rakstniekam, dramaturgam, kritiķim un politiķim Džordžam Bernardam Šovam atnesa pasaules slavu, tas ir viens no viņa skandalozākajiem un asprātīgākajiem darbiem.

1912. gadā šī luga atnesa Šovam milzu popularitāti un nostiprināja viņu kā sava laika ievērojamākā dramaturga reputāciju. Londonas puķu pārdevēja Elīza Dūlitla, kuru ekscentrisks fonētikas profesors pārvērš par augstākās sabiedrības dāmu, ir kļuvusi par vienu no iemīļotākajām pasaules teātru varonēm un apstaigājusi gandrīz visas zemeslodes skatuves.

 “Pigmaliona” pamatā ir stāsts par slaveno mīlas romānu – B.Šova aizraušanos ar tolaik ievērojamo aktrisi Stellu Kemblu. Viņa reiz teikusi Šovam, ka kāds viņas draugs brīdinājis viņu no rakstnieka, teikdams ”Viņš ar savām netīrajām galošām ienāks jums tieši sirdī un tad aizies, atstādams dubļainos apavus tur…”

Lugai bija nopietns uzdevums B.Šovs gribēja pievērst 19.gadsimta angļu sabiedrības uzmanību fonētikas jautājumiem. Viņš cīnījās, lai tiktu radīts alfabēts, kas atbilstu angļu valodas skaņām labāk, nekā pastāvošais alfabēts un atvieglotu angļu valodas mācīšanos, taču Šovs nebūtu Šovs, ja arī to nepasniegtu savā ironiski komiskajā manierē.

Sezona
2018 / 2019
Pirmizrāde
20. decembrī, 2018.

Nav atsauksmju

Nav pievienota vēl neviena atsauksme, esi pirmais!

la.lv
la.lv - Ilze Kļaviņa

Samērā ātrais izrādes temps savij sižeta pavedienu ap Higinsa uzvaru derībās ar pulkvedi Pikeringu par to, ka viņš spēs vienkāršu ielas puķu pārdevēju Elīzi Dūlitlu pārvērst par “hercogieni”. Izrādē “izlaistie” romantisku jūtu akcenti starp jauniņo Elīzu un rūdīto vecpuisi transformēti uz skolotāja – skolnieces attiecībām.

diena.lv
diena.lv - Atis Rozentāls

Mazinot Bernarda Šova patosu nevienlīdzības jautājumos, Valmieras Drāmas teātra izrāde Pigmalions mēģina stūrēt salonkomēdijas virzienā, bet jūtu ķīmijas varoņiem trūkst