Meklēt...

Zem diviem karogiem

Latvijas Nacionālais teātris
Pievienot vērtējumu
7.6
10 vērtējumi

Ir paaudze, kas atpazīst grupas "Jumprava" dziesmu ar šādu nosaukumu, un stāsts tik tiešām ir saistīts galvenokārt ar "Jumpravu" - gan visiem četriem puišiem, gan daudzu dziesmu vārdu autoru Ritvaru Dižkaču. Kā, pareizajā laikā satiekoties pareizajiem cilvēkiem, piedzimst jauns virziens mākslā, un cik viegli vai grūti ir šķirties, kad atrodies viļņa virspusē. Top pirmais dokumentālais mūzikls, lai runātu gan par šiem māksliniekiem, gan par divu iekārtu, divu sociālpolitisko sistēmu nomaiņu 20. gadsimta 80. gadu beigās.

Izrādē skan dziesmas no grupu "Jumprava" un "Aurora" repertuāra.

Izrādes ilgums
2st. 40min. (2 cēlieni)
Sezona
2018 / 2019
Pirmizrāde
9. maijā, 2019.

Atsauksmes

Luīze Šnore – 9.4

Iespaidīgi, bet mazliet haotiski. Nobrīnījos, cik daudzām dziesmām gribēju dziedāt līdzi. Un tā nu gan ir jāmāk - noslēgt pirmo cēlienu un tikpat spēcīgi iesākt otro. Tagad kādu laiku klausīšos tikai Jumpravu.

0
delfi.lv
delfi.lv - Eva Škenderska

Iemeslu gaidīt Nacionālā teātra izrādi "Zem diviem karogiem" netrūka – pirmkārt, tas ir ne tikai pirmais iestudējums par kulta grupu "Jumprava", bet arī (kāds var mani palabot) pirmā izrāde par kādu latviešu grupu vispār. Otrkārt, kvalitatīvi mūzikli uz Latvijas skatuvēm neparādās nemaz tik bieži, nemaz nerunājot par rokmūzikliem. Treškārt, intriģēja fakts, ka šo izrādi veido tieši Jānis Balodis un Valters Sīlis, kuri īpaši jaudīgi strādā pētnieciskā un politiskā teātra žanrā, taču mūzikla žanrā ir debitanti, ļaujot gaidīt interesantu abu šo teātra formu simbiozi, par ko liecināja arī izrādes žanriskais apzīmējums "dokumentālais mūzikls".

delfi.lv
delfi.lv - Uldis Rudaks

Tātad... tagad… suņu sēnes zied!… – pirms vairāk nekā 30 gadiem Burtnieku ielas kopmītnēs Teikā kliedzām šo frāzi līdzi dziedātājam un ģitāristam Aigaram Voitišķim "Jumpravas" dziesmā "Prom no pilsētas". Kad dziesma beidzās, tinām kaseti atpakaļ, lai klausītos vēlreiz, un tā sazin cik reižu pēc kārtas.

teatravestnesis.lv
teatravestnesis.lv - Lauma Malnace

Ja izrādei izdodas ievilkt skatītāju tās notikumos un laikā, tas jau vairs nav stāsts tikai par vecumu vai tiem cilvēkiem, kuri klausījās Jumpravu tieši tad. Iespējams, šobrīd, 26 gadu vecumā es vēl naivi ceru, ka dzīves pieredze to urdošo garu nenosmacēs.

diena.lv
diena.lv - Atis Rozentāls

Grupas Jumprava vēsturei veltītais uzvedums Zem diviem karogiem ir palicis pa vidu starp lekciju un muzikālu izrādi, kas sniedz skatītājam tikai absolūto minimumu

satori.lv
satori.lv - Marta Martinsone

Kā viņi dzīvoja padomju režīma laikā? Par ko viņi domāja? Kā viņi ģērbās, ko klausījās? Ko viņi vēlējās?

ir.lv
ir.lv - Edīte Tišheizere

Nacionālā teātra izrāde Zem diviem karogiem ir kā laika mašīna, kurā katrs skatītājs dodas savā ceļojumā