Meklēt...

Arī vaļiem ir bail

Latvijas Nacionālais teātris
Pievienot vērtējumu
8.4
31 vērtējums

Kad trīsdesmitgadīga vīrieša dzīvē itin nekas netrūkst – ir veiksmīga karjera, laimīga ģimenes dzīve, mīloši vecāki un burvīgi bērni, kad pietiek naudas un ideju ceļojumiem vai citām atpūtas iespējām, kādā dienā tu, stāvot rindā pēc pusdienām, vārda tiešā nozīmē dabū pa galvu un saproti – nekas no tā visa tev vairs nesagādā prieku. Ko darīt? Vai ir vērts to kādam teikt? Vai to sapratīs? Varbūt pārpratīs? Mūsdienīga komēdija ar dažiem nopietnības mirkļiem par šodienas Latvijas cilvēkiem, kurā daudz līdzības ar bērnībā izsapņoto Sprīdīša sapni par Laimīgo zemi. Arī mūsu varonis nolemj doties pasaulē... t.i. iziet ārpus ierastās trajektorijas – un sāk cirst tikko nopirktajā savrupmājā logu.

Izrādes ilgums
2st. 50min. (2 cēlieni)
Sezona
2017 / 2018
Pirmizrāde
8. martā, 2018.

Atsauksmes

Zane Egle – 9.0

Gāju pilnīgi bez ekspektācijām par izrādi (ja godīgi, biju dabūjusi ielūgumu un gāju iziešanas pēc), bet rezultātā saņēmu vienu no labākajām personīgajām teātra pieredzēm pēdējos gados. Mūsdienīga, bet ar saturu un noskaņu, ne formu paņemoša.

0
Freduļa – 6.0

Ir divas lietas, ko es vēlos lai Jūs ņemat vērā pirms ejat skatīties šo izrādi: 1) Tā ir komēdijas izrāde, kur galvenais humors pirmajā cēlienā riet no tā, ka varoņi saka rupjus vārdus kā "dirsa" vai "pirdiens". Ir arī smieklīgāki tēli iesprausti pa vidu. 2) Tur nav dziļākas domas. Pats stāsts ir ļoti ikdienišķs un paradoksālā kārtā neteātrisks cilvēku mentālo sabrukumu atainojums. Galveno varoni burtiski sauc Kārlis Bērziņš. Vai Jānis. Pat neatceros. 3) Otrais cēliens ir, manuprāt, ievērojami labāks. 4) Ja mana atsauce jūs kaut kādā veidā iemotivēja iet uz šo izrādi, tad ES ĻOTI SILTI IESAKU, NEPĒRCIET SĒDVIETAS UZ OTRĀ BALKONA. Tur bija smieklīgs joks, kuru mēs, otrā balkona Dieva pamestie, neredzējām, jo no skatuves augšas bija nolaists ekrāns aiz kura no otrā balkona nebija iespējams neko saskatīt :p Īsumā: 6/10. Nasing spešal.

0
delfi.lv
delfi.lv - Eva Škenderska

Nevarētu teikt, ka režisora Elmāra Seņkova un dramaturga Artūra Dīča sadarbībā tapusī izrāde "Arī vaļiem ir bail" man būtu atklājusi ko jaunu par dzīvi vai par teātri. Gluži pretēji – viss tik ļoti pazīstams, ka precīzāku 21. gadsimta cilvēku portretējumu grūti iedomāties. Taču garlaicīgi nav! Radošā komanda, apbruņojusies ar humora izjūtu un miermīlīgu pašironiju, galvenā varoņa iekšējo krīzi šķetina ar vieglumu, nesabiezinot krāsas un neļaujoties dramatismam.

teatravestnesis.lv
teatravestnesis.lv - Maija Svarinska

Elmārs Seņkovs iestudējis jautru un reizē skumju izrādi. Iepriekšējā gadsimta mākslinieki, manuprāt, būtu likuši uzsvarus uz Tumsu, Kliedzienu un Gaismu. Tagad apzināti viss tiek pakļauts esības sadzīviskuma intonācijai. Tikai skatītājam tas neko daudz nelīdz, un viņš joprojām turpinās dzīvot bez loga. Purvā.

kroders.lv
kroders.lv - Atis Rozentāls

Lugā ir sadzīviskais slānis, kas radies precīzos novērojumos, un ir metaforiskais līmenis ar loga izciršanu sienā, kas kļūst par Jāņa Bērziņa uzmācīgo ideju.

diena.lv
diena.lv - Mārīte Gulbe

Arī vaļiem ir bail – šādu oriģināliestudējumu, kas iedod dzīves un atpazīstamības sajūtu, mēs sen bijām pelnījuši

ir.lv
ir.lv - Zane Radzobe

Nacionālā teātra izrāde Arī vaļiem ir bail — par trīsdesmitgadnieku dvēseles mokām