Meklēt...

Vējš vītolos

Valmieras Drāmas teātris

„Vējš vītolos” ir tāda pati bērnu literatūras pērle kā grāmata par Vinniju Pūku. Šī stāsta varoņi ir draugi Ūdensžurks un Kurmis, kuri kopā ar prātīgo Āpsi mēģina pāraudzināt avantūristu un sapņotāju Krupi, bet arī paši nespēj turēties pretī viņa šarmam un aizrautībai. „Vējš vītolos” ir tapis no gulētiešanas pasakām, ko Kenets Greiems izdomāja savam dēlam Elisteram. Rakstnieks ilgu laiku bija spiests strādāt bankā, lai arī ilgojās pēc laukos pavadītās bērnības, dzīvošanās pie ūdeņiem, plašumiem un klejojumiem. Pie pirmās izdevības Greiems pameta darbu bankā un kopā ar ģimeni pārcēlās uz dzīvi ārpilsētas muižā. Stāsti par Žurka un Kurmja brīvo dzīvi pie upes, laivu braucieniem un klejojumiem mežā bija paša rakstnieka sapņu piepildījums. Savukārt viens no grāmatas galvenajiem varoņiem – Krupis no Krupjapils, kas nepārtraukti ir pārņemts ar kādu nodarbi, lai pēc brīža to pamestu jauna jājamzirdziņa dēļ, esot Greiema dēla Elistera portrets. „Galvenais mērķis, iestudējot šo izrādi, ir saglabāt grāmatas neatkārtojamo noskaņu – dabas tuvumu, dabiskas un tiešas draudzības jūtas starp varoņiem,” saka izrādes režisors Felikss Deičs.

Sezona
2012 / 2013
Pirmizrāde
10. janvārī, 2013.
delfi.lv
delfi.lv - Dita Jonīte

Laba izklaide visai ģimenei. Režisors Felikss Deičs Keneta Greiema stāstu skatuviski risinājis skaidri un saprotami, ir mīļi joki mazākajiem skatītājiem, bet gaumīgi asprātīgas divdomības - vecākiem. Īpaši sajūsmina Imanta Strada romantiski noskaņotais dzejnieks Žurks, Riharda Jakovela lielo pasauli izzinātkārais, nervozais ošņātājs Kurmis, Aigara Apiņa pašpietiekamais un naivais Krupis, Ilzes Pukinskas rūpju pārņemtā Trusene, mīļš un burvīgs ir Ilzes Lieckalniņas un Kārļa Neimaņa ežuku pāris.

la.lv
la.lv - Ilze Kļaviņa

Keneta Greiema darbs “Vējš vītolos” ir viena no bērnu literatūras pērlēm. Tā varoņi ir draugi Ūdensžurks un Kurmis, kuri kopā ar prātīgo Āpsi mēģina pāraudzināt avantūristu un sapņotāju Krupi, bet arī paši nespēj turēties pretī viņa šarmam un aizrautībai.