Meklēt...

Dibenā

Latvijas Jaunā teātra institūts

Šī ir lietuviešu režijas zvaigznei Oskaram Koršunovam netipiski askētiska izrāde. Pats režisors par iestudējumu saka "Šī ir mūsu pirmā izrāde, kurā mēs nevis koncentrējamies uz rezultātu, bet gan tiecamies pārbaudīt un atklāt paši sevi. Aktieri ne tikai rada lomas, bet arī paliek paši - tie, kas viņi ir realitātē. Gorkija teksts iegūst nozīmi tikai tad, ja aktieris spēj izaudzēt lomu savas personības augsnē, balstoties paša pieredzē. Tas ir mūsu laboratorijas augstākais mērķis - nonākt krustpunktā starp aktiera personību un lomu, kuru viņš vai viņa rada, svešinieku."

Šeit vairs nav Koršunova iepriekšējām izrādēm raksturīgās pāri plūstošās teatralitātes un spēles ar kultūras simboliem. Šajā izrādē "ceturtā siena" ir nojaukta līdz tādai robežai, ka aktieris ar skatītāju sadzer tubrālības. Klātiene un iekļūšana aktieru redzeslokā skatītājam ir tik neizbēgama, ka, gribot negribot, sajūties sēžam pie tā paša galda, kur aktieri, un uzdodam tos pašus jautājumus, ko viņi, tikai - pats sev.

"Dibenā" (pēc Maksima Gorkija tāda paša nosaukuma lugas) atzīts par labāko iestudējumu Lietuvā pagājušajā gadā (pirmizrādīts 2010. gada 22. oktobrī), bet Gada aktiera godu izpelnījies Darius Gumauskas, kas spēlē Aktieri šajā izrādē.

Sezona
2011 / 2012
Pirmizrāde
8. septembrī, 2011.