Meklēt...

Kroplis no Inišmānas salas

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris

Martins Makdonahs – Karaliskā Nacionālā teātra režisors, saņēmis neskaitāmus apbalvojumus kā dramaturgs, ieskaitot Evening Standard Award nominācijā «Visdaudzsološākais dramaturgs».

Martins Makdonahs – sava veida unikums mūsdienu teātrī. Dzimis 1970. gadā, pametis skolu 16 gadu vecumā un 5 gadu garumā rakstījis radio scenārijus, saņemot atteikumus, kamēr beidzot Austrālijas radiostacijas nesāka interesēties par diviem viņa sacerējumiem.

Savu pirmo lugu The Beauty Queen of Leenane (1996) viņš sarakstīja pa astoņām dienām. Tajā laikā, kad 1997. gadā šī luga pirmo reizi tika iestudēta Londonā, Martins bija 27 gadu vecs, un četrus gadus viņa lugas vienlaicīgi tika izrādītas uz Londonas skatuvēm.

The Beauty Queen of Leenane tika izvirzīta uz sešām nominācijām teātra prēmijai Tony un saņēma četras, kaut arī ne galveno - «Par labāko lugu». Drīz pēc tam Makdonahs saņēma vēl trīs prestižas prēmijas par lugu, nemaz nerunājot par to, ka teātrī Royal Court uz visām izrādēm biļetes tika pilnībā izpārdotas.

Pēc The Beauty Queen of Leenane kliedzošajiem panākumiem Martins Makdonahs tika tūliņ iekļauts tādu dramaturgu pulkā kā Sāra Keina un Marks Ravenhils, kuru lugām arī bija milzu panākumi teātros. Taču The Beauty Queen of Leenane atšķīrās no tamlīdzīgām lugām, tādēļ, ka ir attiecināma pie visnotaļ specifiskajām īru dramaturģijas tradīcijām. 

Savas karjeras sākumā Martins Makdonahs pievērsa lielu uzmanību kino un televīzijai. Viņš juta, ka Londonas teātris kā tāds viņu garlaikoja, dēvēja to par «apnicīgu». Kādu laiku Martinu ļoti iespaidoja Deivida Linča, Martina Skorsēzes un Kventina Tarantīno filmas.

Spriežot pēc viņa lugām, šāda pieredze bija nepieciešama. Viņa daiļradei nav nepieciešamas zināšanas par klasiskajām angļu un īru lugām, lai gan viņu bieži salīdzina ar John Millington Synge un Sean O'Casey – 20. gadsimta vispazīstamākajiem īru dramaturgiem.

Luga The Cripple of Inishmaan («Inišmana salas kroplis») – pirmā no arāņu salu triloģijām, kura ietver sevī arī The Lieutenant of Inishmore un The Banshees of Inisheer. Šī luga pirmo reizi bija iestudēta britu Nacionālajā teātrī, bet vēlāk ASV – Ņujorkā, Losandželosā un Filadelfijā.

"Ja eksistē tiešā saikne, kas apvieno Džonu Milingtonu ar Kventinu Tarantīno, tad tai ir jāiet caur Martinu Makdonahu".  The Boston Phoenix

Īsmetrāžas filma «Revolveris», kuru 2006. gadā uzņēma Martins Makdonahs, saņēma prēmiju «Oskars».

Sezona
2006 / 2007
Pirmizrāde
30. martā, 2007.