Meklēt...

Atraitnes dēls

Valmieras Drāmas teātris
Pievienot vērtējumu
9.2
17 vērtējumi

Ritmiska sišanās pret laimes sienu 1 daļā, pēc Viļa Plūdoņa poēmas motīviem.

Vilis Plūdons savu poēmu Atraitnes dēls (1900) sarakstīja, ieraudzījis laikrakstā nekrologu par jauna Pēterburgas studenta nāvi. Varam tikai iztēloties, cik svarīgs šis darbs bija pašam rakstniekam, ja viņš Atraitnes dēla izstrādei veltīja 15 gadus no savas dzīves. Gadu gaitā latviešu sabiedrībā apzīmējums “atraitnes dēls” ieguvis metaforisku nozīmi. Uzskata, ka tā ir nīčiskā pārcilvēka latviskā versija.

 “Šis būs pieaugšanas stāsts. Par jauna cilvēka tiekšanos uz augšu. Par mērķtiecības dzinuli, kas iekodēts jau šūpulī un par spēcīgajām mātēm, kas mīl. Šī būs mīlestības un mērķtiecības sadursme, deja un duelis vienlaikus,” režisors Viesturs Roziņš.

Fiziskā teātra formā, praktiski bez vārdiem veidotā poētiskā izrāde ietieksies cilvēka pašu pirmo attiecību pieredzē, pētot metafiziskās Mātes un bērna attiecības, kuras bieži vien ir pamatā psihoterapijā risinātiem jautājumiem visa mūža garumā.

Izrādes ilgums
1st. 30min. (1 cēliens)
Sezona
2023 / 2024
Pirmizrāde
27. oktobrī, 2023.

Radošā komanda

Horeogrāfs Kārlis Božs
Kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa
Režisors Viesturs Roziņš
Komponists Jēkabs Nīmanis
Libreta autore Ludmila Roziņa
Gaismu māksliniece Jūlija Bondarenko
Scenogrāfs Valters Kristbergs

Atsauksmes

Laila – 9.0

Ne tikai LAIME un MELI. LAI! Parasti vēlējumi un vēlēšanās sākas ar šo. LEM! Par lēmumiem un izlēmību. Nevienu brīdi šajā 1,5 stundā nebija garlaicīgi. Turklāt pats jūties kā izrādes dalībnieks - tik ļoti intensīvi domāju visu izrādes laiku. Tie burti ir tik skaist!!!

1
Javeta – 9.0

Izrāde, kur vārdi ir lieki. Emocionāli, radoši un interesanti.

0
Mads – 10.0

No pirmās līdz pat pēdējai minūtei sēdēju un pārdzīvoju līdzi. Izcili!

0
Omārs – 10.0

Dziļi, personiski, daudzslāņaini un iedarbīgi. Neaizmirstama teātra pieredze.

0
Ilze S – 10.0

Paldies! Bauda acīm, ausīm un dvēselei! Izcila režija un scenogrāfija. Aktierspēle un plastika ( īpašie aplausi abiem Kārļiem) ļauj piedzīvot Plūdoni citādām acīm.

0
Anda Zahovska – 9.0

Savu lomu sajaa izraadee iznesa loti labi,kaut gan taa bija speele bez vaardiem.Vins visu paraadiija ar savu kermeni,vaibstiem,sejas izteiksmi.Mirsanas aina atstaaja lielu iespaidu,mani noveda pat liidz asaraam.

0
Egle – 4.0

Laikam izrādes vietā labāk būtu vienkārši paņēmis poēmu un to pārlasījis. Vienīgais, kas patika - mūzika un kostīmi.

0
Eža dancis – 10.0

Izcila izrāde, unikāla pieredze! Šādu teātris vēl nav redzējis.

0
lsm.lv
lsm.lv - Kitija Balcare

Izrādes "Atraitnes dēls" radošā komanda režisora Viestura Roziņa vadībā ir drosmīgi paņēmusi Plūdoņa liegi smeldzīgo poēmu "Atraitnes dēls" un tikpat drosmīgi atteikusies no runātajiem vārdiem, solot skatītājiem kamerformāta fizisko teātri Valmieras teātra Apaļajā zālē.

diena.lv
diena.lv - Henrieta Verhoustinska

Valmieras teātra jauniestudējuma Atraitnes dēls autori ir radījuši radikālu, mākslinieciski mērķtiecīgu konceptu, kas risina Mātes un Dēla attiecības ģimenē, kurā nav Tēva

kroders.lv
kroders.lv - Evita Mamaja, Kitija Balcere

“Atraitnes dēls” ir intriģējošs aicinājums katram pašam izstaigāt savu slēpto ilgu un nepiepildīto cerību labirintu, īpaši, ja apnikuši tukšo vārdu plūdi – vienalga, ikdienas dzīvē vai teātrī.