Meklēt...

Kordēlijas zeme

Jaunais Rīgas teātris
Pievienot vērtējumu
7.7
47 vērtējumi


Izrāde ir balstīta mūsdienīgās domās par Viljama Šekspīra lugu “Karalis Līrs”. Latviešu kultūras pētnieces Vizmas Gūtmanes dzīve aizvien vairāk un vairāk tuvinās naktī, lietū un tumsā, no kopējās dzīves izdzītajam karalim Līram, kura prāts “ir sācis klaiņot”.

Šekspīra traģēdijas “Karalis Līrs” ģeniālos tekstus savienojot ar angļu dzejnieka-metafiziķa Džona Donna meditācijām un mūsdienu dzīves reālijām, tapusi KORDĒLIJAS ZEME. Kāda pētniece Latvijā atklāj mītiskā karaļa Līra jaunākai meitai Kordēlijai paredzētās zemes konkrētu atrašanās vietu. Lai tur nokļūtu, viņai jāpārliecina finansētāju eksperts.

Izrādes ilgums
2st. 35min. (2 cēlieni)
Sezona
2022 / 2023
Pirmizrāde
15. decembrī, 2022.

Radošā komanda

Atsauksmes

beata@jrt.lv – 10.0

Pārsteidzoši, bet izrāde uz mani atstāja vēl nepiedzīvotu iespaidu. ļoti aizkustināja, kaut arī nebiju plānojusi dziļi pievērsties tēmai. Uzskatu, ka šī ir 100 % Gunas Zariņas izrāde, kuru viņa godam izness un izstāsta mums Līra stāstu aktuālā kontekstā. Vislielākais paldies Gunai!

1
Dadoo – 9.0

Atklāsme nāk pēc tam . Paiet diena divas un tu turpino domāt par Kordēlijas Zemi. Dziļas pārdomas saturs un izteiksme mani sajūsmina.

0
Skujins – 9.0

Par aizraušanos ar ko līdz ārprātam, par pareizo un ierasto, bet neapmierināto. Kur katrs turamies pie sava un apšaubām viens otru, jo katram sava saprašana par lietu kārtību. Viens bez otra nevar.. tas neprāts un tas ierastais. Vienam saskārsme ar realitāti, bet otram ilgas pēc neprātīgā. Skaisti!

0
Egle – 2.7

Grūti skatīties uz Gunu Zariņu, kurai režisors nav palīdzējis veidot normālu, nopietnu lomu, bet tā vietā ļauj lietot iepriekš jau izspēlētās, dīvainās meitenītes un večiņas visās iespējamās latviešu un nelatviešu "mīlestībās". Tikmēr absolūti simpātisks ir Matīsa Ozola jaunais cilvēks, kas sākotnēji gan tiek rādīts, kā aprobežotais ierēdnītis. Jā, un vēl man ļoti nepatīk garīgo kaišu romantizēšana. Ja vien, ja vien... Guna Zariņa nebūtu iepriekš redzēta iestudējumos "Mēdeja" un "Uguns un nakts", varētu bēdīgi nopūsties un aizmirst JRT tikko redzēto.

0
ieva_brence – 7.0

Aktieru ieguldījums nenoliedzami liels. Tomēr šoreiz laikam bija "par daudz".... teksta, monotonisma. Izrādes sižeta ideja ļoti laba, tomēr, ņemot vērā Šekspīra sarežģīto liriku, bija grūti visu uztvert. Kaut kur pietrūka dinamikas šajā visā stāstā.

0
Baiba – 6.0

Trakuma bija par traku!

0
satori.lv
satori.lv - Valda Čakare

Īstenībā ir divi neprāti – Vizmas pētnieciskais neprāts, kurš kalpo kā aizsegs vai maska, aiz kuras paslēpt apziņu par zaudējumu vai dzīves piepildījuma trūkumu, un Līra eksistenciālais neprāts. Tas otrais kalpo kā skalpelis, ar kura palīdzību uzšķērst vilšanos un nerealizētu iespēju samilzušos augoņus, un ļauj apjaust, ka neprāta cena ir paspēlēta dzīve. Vismaz tā izrāde šķiet aicinām domāt, pat ja iecere bijusi cita.

lsm.lv
lsm.lv - Kitija Balcare

Jaunā Rīgas teātra jaundarbs "Kordēlijas zeme", pieteikts kā kopradē tapis stāsts Pētera Krilova režijā, skatītāju ved līdzi kādai dedzīgai idejai, kas dzimusi no Šekspīra traģēdijas "Karalis Līrs" motīviem. Līdzīgi kā katrā ceļā, arī šajā izrādē skatītāju sagaida ne tikai virsotnes, bet arī monotonāki ceļa posmi, dodoties pretī mākslas fakta kodolam – katarsei. Tas, ko redzam uz skatuves, liek domāt arī par to, ko ar acīm neredzam, bet izlasām, iespējams, ar sirdi.

kroders.lv
kroders.lv - Guna Zeltiņa

No lugas tēmu daudzveidības ir izvēlēts viens no smagākajiem un grūtāk interpretējamiem motīviem – par normālības un neprāta, veselības, slimības un nāves trauslo robežu, par izkāpšanu no normālības un ārprātu kā sava veida brīvību

la.lv
la.lv - Anda Buševica

Kordēlijas sirds formas zeme. Sirds zeme. Minu, ka tie ir visi tie būtiskie teksti, ko cilvēks mūža garumā sakrāj, izdzīvo. Pēdējā laikā JRT repertuārs kļuvis ļoti paredzams, “Kordēlijas zeme” ir brīnišķīga arī tāpēc, ka es atkal JRT sastapu teātra radītājus, kuri deg, kuriem kaut kas neliek mieru, kuri urda sarunai.