Meklēt...

Vecākais dēls

Daugavpils teātris
Pievienot vērtējumu
9.3
33 vērtējumi

Saka, ka ar vārdu var gan atdzīvināt, gan nogalēt. Tāpat arī izteikts šķietami nevainīgs joks var apgriezt kājām gaisā veselas ģimenes dzīvi. Tagad, lai dzīve atgrieztos iepriekšējā gultnē, nāksies risināt tēvu un dēlu, laulības un vairāku paaudžu sadzīves problēmas.

***

Pēc jautras pasēdēšanas kafejnīcā Busigins un Silva nokavē pēdējo vilcienu un vēlā vakara stundā paliek uz ielas. Abiem salst un kārojas turpināt ballīti, taču neviens svešiniekus pie sevis neielaiž. Nekas cits neatliek - jāķeras pie kādas viltības. Kāpēc gan nenospēlēt pazudušā dēla atgriešanos? Busigins uzdodas par namatēva ārlaulības dēlu, taču vieglprātīgais joks pavēršas pret pašu viltvārdi – izrādās, ka no jauniegūtās ģimenes skavām izrauties nav nemaz tik viegli.

 „Vecākais dēls” ir viena no piecām padomju dramaturga Aleksandra Vampilova (1937-1972) īsajā un traģiskajā mūžā sarakstītajām pilnmetrāžas lugām (to starpā ir arī „Atvadas jūnijā”, „Pīļu medības”, „Pagājušā vasara Čulimskā”, „Provinces anekdotes”). Šajos nedaudzajos darbos viņš spējis meistarīgi attēlot cilvēka sarežģīto, pretrunīgo dabu, savīt traģisko ar komisko, ikdienišķajā saskatīt būtisko, kādēļ nereti tiek salīdzināts ar Čehovu un raksturots kā viens no izcilākajiem 20. gadsimta dramaturgiem. Viņa lugas nereti tiek iestudētas Latvijas teātros, tostarp arī Daugavpils teātrī - 2021. gadā Endīne Bērziņa iestudēja Vampilova lugas „Provinces anekdotes” diptiha pirmo daļu „Atgadījums ar metranpāžu” kā savu diplomdarbu režijā. 

Izrādē kopā ar aktieriem piedalās Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolas studiju programmas „Teātra māksla” 2. kursa audzēkņi (Daugavpils teātra topošie aktieri). 

Izrādes ilgums
2st. 30min.
Sezona
2022 / 2023
Pirmizrāde
27. aprīlī, 2023.
03.05
Piektdiena
18:30

Daugavpils teātris

Daugavpils, Rīgas iela 22a
Izpārdots
16.05
Ceturtdiena
18:30

Daugavpils teātris

Daugavpils, Rīgas iela 22a
Izpārdots

Nav atsauksmju

Nav pievienota vēl neviena atsauksme, esi pirmais!

diena.lv
diena.lv - Atis Rozentāls

Dramaturga Aleksandra Vampilova padomju laika lugā Vecākais dēls Daugavpils teātra esošie un topošie aktieri atrod vielu smalki izstrādātiem raksturiem un tēlu attiecībām