Meklēt...

Retrīts

Dailes teātris
Pievienot vērtējumu
7.2
47 vērtējumi

Pieci draugi un viena iepriekšējā naktī iepazīta rotaslietu veikala pārdevēja satiekas pamestā muižas ēkā, lai kopīgi svinētu jaungadu. Muiža skaisti atjaunota un izveidota kā patvērums tiem, kuriem ikdienas troksnis un kņada ir kļuvusi par skaļu. Draugi sen nav tikušies, kaut kādreiz bija nešķirami. Viņi visi cenšas izskatīties veiksmīgi, kaut dzīve katram metusi savus izaicinājumus. Rakstniece Keita nesen šķīrusies no sava vīra, arhitekts Daniels, karjerā sasniedzis daudz, vēl joprojām interneta portālos meklē mīlestību. Bens iepriekšējā naktī ir iepazinies ar Lauru, un paņēmis viņu līdzi, iepazīstinot viņu kā savu saderināto. Karls ir aktieris, kuri visi zina tikai pēc lomas kādā kafijas reklāmā, toties viņa sieva Rebeka reiz saņēmusi prestižo BAFTA balvu. Tagad viņu abu dzīve grozās tikai ap abu kopīgajiem diviem bērniem. Svinības un kopīgā iedzeršana liek atklāties katra patiesajiem sapņiem, kuri pieaugot tikuši nostumti malā. Un kaut gan visiem ir savi pārdzīvojumi, lielākais atklājums, ka pamestajā muižā patiešām dzīvo spoks.Luga “Jaungada retrīts” (oriģinālā “The Priory”) savus panākumus sākusi 2008. gadā Londonas Karaliskā galma teātrī (Royal Court theatre), bet vēl joprojām liek cilvēkiem smieties uz daudzu pasaules valstu skatuvēm. Luga saņēmusi Lorensa Olivjē balvu, kategorijā labākā jaunā komēdija.

Izrādes ilgums
2st. 30min.
Sezona
2022 / 2023
Pirmizrāde
17. decembrī, 2022.
14.05
Otrdiena
19:00

Dailes teātris, Lielā zāle

Rīga, Brīvības iela 75
Biļetes
27.09
Piektdiena
19:00

Dailes teātris, Lielā zāle

Rīga, Brīvības iela 75
Biļetes
13.10
Svētdiena
18:00

Dailes teātris, Lielā zāle

Rīga, Brīvības iela 75
Biļetes

Radošā komanda

Autors Maikls Vinns
Kostīmu māksliniece Natālija Jansone
Režisors Gatis Šmits
Kostīmu mākslinieka asistente Anete Dzene
Gaismu mākslinieks Pīters Smols
Mūzikas konsultants Juris Vaivods
Scenogrāfs Rūdolfs Bekičs
Video mākslinieks Aleksandrs Lobanovs

Atsauksmes

PurvciemaDace – 4.0

Nepatika izrādes saturs. 18.12.2022, Ceturtā advente. Biju gaidījusi jauku komēdiju par gadu mijas sagaidīšanu. Pēc izrādes nepatīkama vilšanās sajūta.

1
Cherish – 9.0

Ja esi gatavs saskarties ar perfektās laulības tumšo pusi. Vai draugi pēc gadiem būs draugi? Jautri un skumji reizē

1
Egle – 3.3

Pastulba komēdija, kur maz kā smieklīga. Nesapratu, kāpēc Nevarauskas varone (galvenā lugā) uztaisīta par kaut kādu zilzeķi un kāpēc reālas laulāto problēmas pataisītas par anekdotēm. Stulbi abstrakta scenogrāfija un patizli kostīmi. Pilnīgi neiespējami identificēties ar šiem cilvēkiem, lai gan skaidrs, ka tas ir kaut kāds mūsu sabiedrības spogulis. Kārtējā ieņirgšana par gejiem jau gan arī ir zināma mūsu homofobās sabiedrības iezīme. Patika Leldes Dreimanes Laura - brīnišķīgs skumjās blondīnes tēls, kuram aktrise ir arī advokāte. Aktrises interpretācijā šķietami stulbākais cilvēks kompānijā izrādās viscilvēcīgākais un patiesākais.

1
KasparsMucenieks – 5.0

Diezgan vienmuļa izrāde. Nepārsteidza ne skatuves iekārtojums, ne aktierspēle

0
Zane – 6.0

Sižets labs, ieintriģēja. Režija ne-līdz-galam. Noformējums - par daudz tumšuma/drūmuma. Nevarauska, Ķuzule lieliskas.

0
la.lv
la.lv - Ilze Kļaviņa

Kopumā izrādes intonācija kļūst liriskāka un pat sentimentāla, kas, pieļaujams, ir daļa no apsolītās atjaunošanās iespējas, bet vairāk izskatās kā samierināšanās.

diena.lv
diena.lv - Henrieta Verhoustinska

Dailes teātra jaunākā izrāde, kas ir profesionāli labi veidota un saista uzmanību visā tās ilgumā, atstāj tādu "mazliet pietrūka" sajūtu. Tajā ir visai maz Gata Šmita. Izrāde ir kā kvalitatīvs interjera priekšmets: par mākslas darbu to nenosauksi, bet aplūkot – patīkami.

kroders.lv
kroders.lv - Māra Beķere

“Retrīts” no jauna pievērš uzmanību sasteigtajam laikmetam, kurā zaudējam saikni ar sevi. Pat ja izrādes iespaidā negribēsies uzreiz radikāli mainīt dzīvi, tad iespēja apsvērt, cik liela ir personiskā autentiskuma vērtība mūsdienās kopumā un katra paša dzīvē individuāli, būs noteikti.