Meklēt...

Kur pazuda valsts

Dailes teātris
Pievienot vērtējumu
9.1
63 vērtējumi

Vēsturisks detektīvs

Iedvesmojoties no slavenā mākslinieka Raimonda Staprāna lugām.

Latvijas okupācija un Latvijas valstsvīru šaubīgā rīcība 1940. gada jūnijā ir viena no mūsu vēstures tumšākajām lappusēm. Tās centrā valsts pašpasludinātais vadonis Kārlis Ulmanis. Viņa personība turpina izraisīt interesi, skepsi un apbrīnu. Bet kā bija patiesībā? Vai Latvija varēja saglabāt brīvību arī vistumšākajā vēstures brīdī, ja Ulmanis būtu rīkojies citādi?

Izrādi iedvesmojuši divi Dailes teātra uzvedumi – “Gūsteknis pilī” (2011) un “Četras dienas jūnijā” (1989), īpaši leģendārā Ulda Vazdika atveidotais Ulmanis Atmodas laika iestudējumā, kas notika tagadējā Prezidenta pilī, pēdējā prezidenta Ulmaņa darba kabinetā.

Izrādes ilgums
2st. 10min. (2 cēlieni)
Sezona
2022 / 2023
Pirmizrāde
6. janvārī, 2023.

Radošā komanda

Kostīmu māksliniece Marta Treine
Režisors Toms Treinis
Dramaturgs Matīss Gricmanis
Gaismu māksliniece Māra Vaļikova
Mūzikas autore Alise Rancāne
Scenogrāfs Kristaps Kramiņš

Atsauksmes

Kintija – 10.0

Izcils, unikāls materiāls. Aizkustinoša, asprātīga, pārdomas rosinoša izrāde. Izrāde kā sarunas sākums. Iepriecina, kad uz skatuves ir acīmredzams arī pašu aktieru entuziasms un iedziļināšanās tematikā. Toms Veļičko un Imants Strads -- abi Kārļi -- lielisks sniegums.

2
Egle – 9.6

Tādas es ideālā variantā iedomājos izrādes par vēstures jautājumiem. Daudz jautājumu, neviennozīmīgas atbildes, aizrautība, meklējot visādus “kāpēc” un konfrontējot to ar dokumentālām liecībām. Vienlaikus - redzot tam visam līdzības ar aktuālajiem politiskajiem notikumiem. Tik vajadzīgai izrādei Dailes Mazā zāle ir stipri par maz, un izrāde ir daudz labāka nekā raksta kritiķi.

2
Ivars – 10.0

Lieliska izrāde, kuru vēsturiskie personāži piesien realitātei, un liek aizdomāties par to kā būtu ja būtu citādāk..

2
oicis – 10.0

beidzot vadoni cilvēciskojam noņemam no pjedestāla atstājot morāles dilemmas un nespēju saskatīt tuvāko nākotni

1
bubitis – 5.0

paši nezin

0
ir.lv
ir.lv - Edīte Tišheizere

Staprāna izvirzīto neērto jautājumu, kāda īsti bijusi Kārļa Ulmaņa loma Latvijas brīvvalsts bojāejā, Gricmanis netiecas vienpersoniski (un vispār) atbildēt, bet gan pārvērtis to par darbībā analizējamu problēmu mezglu.

kroders.lv
kroders.lv - Baiba Kalna

Būtiski, ka šī izrāde ir jaunās paaudzes skatījums uz vēsturi, savukārt uz skatuves pārstāvētas trīs Dailes teātra vīru paaudzes

diena.lv
diena.lv - Toms Čevers

Dailes teātra izrāde Kur pazuda valsts sagādā negaidītu paradoksu – laikā, kad nu varam bezgalīgi diskutēt par visu, pie atbildes varam arī nenonākt

la.lv
la.lv - Ilze Kļaviņa

Noteikti ieteiktu visiem, kas interesējas par vēsturi, arī tiem, kas neko nezina par to, un arī tiem, kam jāveido mūsdienu Latvijas politika. Izrādē savijas gan smalka ironija, gan mūžīgā diskusija, kā bija vai nebija pareizi rīkoties pirms 83 gadiem, gan jaunības maksimālisms ar zināmu politikas cinismu.