Meklēt...

Farinelli un karalis

Dailes teātris
Pievienot vērtējumu
6.9
13 vērtējumi

Kostīmizrāde par mūzikas pārdabisko spēju atklāt citādu pasauli.

Kas varētu būt kopīgs ietekmīgākajam cilvēkam pasaulē ar tusnīgu dziedoni, kurš dzied tik spalgi kā sieviete? Baroka laikmetā mīlēja galējības. Mīlēja krāšņumu un ārišķību, kas pastāvēja līdzās nabadzībai un postam. Visskaistākās pilis un greznākās mēbeles, bet kalpotājiem – izkrituši vai sabeigti zobi. “Farinelli un karalis” stāsta par baroka laikmeta sapni – kultūru kā aizbēgšanu no ikdienišķās un raupjās dzīves un operu kā šī laikmeta izgudrojumu. Visskaistākā mūzika, visneiedomājamākie tērpi un balsis, kuras dzied it kā no pašām debesīm.

Spānijas karalis Filips V savā valdīšanas laikā kļuva slavens ar vēlmi neredzēt un nedzirdēt to, kas patiesībā notika ar valsti. Klēras van Kampenas luga “Farinelli” stāsta par brīdi, kad Eiropas ietekmīgākais monarhs ir nonācis uz prāta aptumšošanās robežas – viņā valda greizsirdība, paranoja un depresija. Tikai viņa izmanīgās sievas lēmums, atvest uz galmu slaveno dziedātāju-kastrātu Farinelli, izglābj Filipu no gāšanas. Farinelli īpašā balss, kuru viņš ieguvis tikpat sāpīgi un negribēti kā Filips Spānijas kroni, spēj aizkustināt un iedvest Filipa dvēselē dzīvību, uz laiku paglābjot Spāniju no jauniem mantinieku kariem.

Klēra van Kampena ir komponiste, viņas lugas “Farinelli un karalis” muzikālā partitūra izstrādāta ar Brodvejā un Vestendā apbrīnotu emocionālo daudzveidību. Stāsts par diviem tik pretrunīgiem cilvēkiem – karali, kurš reizē valda un cieš, un dziedātāju, kura balss stāv pāri visiem, bet pats ir sakropļots vīrietis –, izraisa līdzjūtību un smeldzi, bet citreiz skaļus smieklus caur asprātību un humoru pilnu dialogu.

Izrādes ilgums
2st. 35min. (2 cēlieni)
Sezona
2022 / 2023
Pirmizrāde
16. septembrī, 2022.

Atsauksmes

Egle – 5.0

Dailes lielajai skatuvei atbilstošs vēriens, tomēr dekorācijas (gaismojuma dēļ?) izskatījās pēc papes/plastmasas gabaliem un aktieru spēle dažbrīd atgādināja amatieru teātri (uznāku un izteiksmīgi norunāju tekstu). Laiks vilkās un saistību ar šodienu neredzēju. Un kāpēc programmiņā nav minētas mūziķes Dace Zālīte-Zilberte un Ieva Šablovska? Nesmuki. Toties lielisks bija zirgs! Lūk, tas bija Teātris - likt dzīvot tik milzīgai lellei (kā programmiņā par teātri vispārīgi saka Kairišs - dzīves māksliniecisks atveidojums). Aplausi Matīsam Milleram, Mārtiņam Gailim un Kārlim Arnoldam Avotam.

1
Skujins – 9.3

Smalki. Varbūt, par daudz.

0
la.lv
la.lv - Maija Svarinska

Grūti rakstīt par šo izrādi. Tās prezentācija bijusi visai koša, bet būtība, kā izrādās, ir diezgan pieticīga. Paklupiens, iespējams, saistāms ar tēlotāja negaidīto saslimšanu, kālab vairākas uzveduma pirmās izrādes tiek atceltas un beigās no tām tiek nospēlēta tikai viena.

diena.lv
diena.lv - Atis Rozentāls

Klēras van Kampenas luga Farinelli un karalis Viestura Kairiša režijā Dailes teātrī iestudēta kā atdzīvojusies glezna, kurai tomēr pietrūkst dzīvības spēka

kroders.lv
kroders.lv - Valda Čakare

Vispār jau dvēseles spazmām ir pamats – lugā karalienes sirdi ir savaldzinājis kastrāts Farinelli, bet valsts intereses viņai liek būt kopā ar karali.