Meklēt...

Žažda sbitsa

Willa Teātris
Pievienot vērtējumu
8.5
2 vērtējumi

“Žažda sbitsa” ir izrāde pēc Meraba Mamardašvilli lekciju audio ierakstu motīviem. Lekcijas tiešā veidā ir dzirdamas izrādes fonā, tomēr tās nebūt nav tikai audio celiņš. Gruzīnu filozofa domas, idejas, patiesības un cilvēka meklējumi ir pamatā visas izrādes kompozīcijai un nepieciešamībai būt. Šī ir visai komiska izrāde par cilvēku pasaulē, par viņa neredzamām slāpēm piepildīties, it kā inerti esot.

Merabs Mamardašvilli (1930-1990) ir gruzīnu padomju laika domātājs, dažkārt dēvēts par gruzīnu Sokratu. Viņš ar publikācijām neaizrāvās un lielākā viņa intelektuālā mantojuma daļa ir pierakstītās un ierakstītās lekcijas.

Izrādes ilgums
1st. (1 cēliens)
Sezona
2021 / 2022
Pirmizrāde
20. aprīlī, 2022.
Atrodas izlasēs

Radošā komanda

Autors Merabs Mamardašvilli
Režisore Kristīne Vītola
Scenogrāfe Kristīne Vītola
Video māksliniece Kristīne Vītola

Nav atsauksmju

Nav pievienota vēl neviena atsauksme, esi pirmais!

diena.lv
diena.lv - Toms Čevers

Izrādi veido lineāri nesaistītas, brīžam asprātīgas etīdes, taču uz skatuves notiekošo saistīt ar izrādes nosaukumā, tulkojot no krievu valodas, iekodēto vēlmi piepildīties, kas iemieso cilvēka trūkumu atzīšanu un vienlaikus apliecinājumu mūžīgai tiecībai uz pilnību un doto iespēju izmantošanu, kuras citādi aizies neatgriezeniskā nebūtībā, bez intelektuālas piespiešanās ir visai sarežģīti.

satori.lv
satori.lv - Rūdis Bebrišs

Ja plašajā filozofijas vēsturē būtu jānosauc viens domātājs, kurš visizteiktāk iemieso brīvas un klātbūtnīgas domāšanas garu, Sokrats būtu pirmais kandidāts. Nekādu pierakstu, tikai sarunas. Turklāt tādas, kas patvaļīgi šaudās no domas uz domu, reizēm it kā saistīti, reizēm – nesaistīti. Izrādi "Žažda sbitsa" varētu interpretēt kā mēģinājumu notvert kādu šīs brīvības daļu.