Meklēt...

Femina

LDM5

“Femina” ir horeogrāfes Sabīnes Neilandes veidotā laikmetīgās dejas izrāde par supersievietes gēna meklējumiem, par duālo un pretrunīgo sievietes tēlu sabiedrībā, kas būtiski ietekmējis to, kā mūsdienu sieviete sevi uztver.

Viena no galvenajām tēmām, kam izrāde pievēršas, ir sievietes loma mākslā. Kā spēcīgs iedvesmas avots izpētes procesā bijis mākslinieču apvienības “Guerrilla Girls” plakāts “Vai sievietēm ir jābūt kailām, lai iekļūtu Met. muzejā?” (1989). Uz tā redzama kaila sievietes figūra un teksts, kas vēsta, ka mazāk kā 5% no māksliniekiem, kas izstādīti Metropolitan mākslas muzeja modernās mākslas sekcijā, ir sievietes, bet 85% izstādīto aktu ir sieviešu kailie ķermeņi. Vairāku gadsimtu laikā radītos mākslas šedevros, kas apskatāmi pasaules labākajos muzejos, sieviete galvenokārt redzama caur mākslinieka-vīrieša prizmu, kā pasīvs un kluss mākslas objekts. Šāda sievietes tēla reprezentācija nereti saglabājusies arī mūsdienu popkultūrā - kino, mūzikā un sociālajos tīklos.

Izrādes radošo komandu interesē tas, kā šāds sievietes tēls, uz ko esam pieraduši raudzīties kopš bērnības, ietekmējis 21.gadsimta sievieti viņas ikdienā, kā tas veidojis viņas attiecības pašai ar sevi. Dejotāja Laura Gorodko iedvesmojoties no piemēriem mākslā un savas personiskās pieredzes, aicina skatītāju doties sev līdzi transformatīvā ceļojumā cauri dažādām ādām, kas viņu ieskauj šajā vīrieša radītajā pasaulē.
Tur, aiz savas samtainās miesas, viņa meklē izeju.

Sezona
2021 / 2022
Pirmizrāde
4. novembrī, 2021.

Performanti

Radošā komanda

Horeogrāfe Sabīne Neilande
Režisori Sabīne Neilande
Naubertas Jasinskas
Gaismu mākslinieks Niks Cipruss
Mūzikas autore Līva Dumpe
Scenogrāfe Līga Ūbele
Video māksliniece Marianna Lapiņa
lsm.lv
lsm.lv - Kitija Balcare

Laikmetīgās dejas izrādē "Femina" tās veidotāji sola meklēt supersievietes gēnu un piesaka to kā sievietes esības manifestāciju. Izrāde ir atklāta, bet vienlaikus pašironiska sievietes dekonstrukcija, kuras laikā sievietes ķermenis tiecas nomest vēsturiski uzslāņoto ādu. Brīvība ir izcīnīta, bet kā būt tālāk?