Meklēt...

Spēles ar Jūliju

Dailes teātris
Pievienot vērtējumu
8.0
11 vērtējumi

Augusta Strinberga luga aizsāka naturālisma teātri un vēl joprojām ir erotikas un kaislību piesātināts stāsts par sievišķību un tās nepieradināmo dabu. Toreiz, 19. gadsimta beigās, Strinbergs šokēja Eiropas skatītājus ar drosmi runāt par cilvēka dabas zemiskākajiem instinktiem, kuri modernitātes laikmetā nekur nebija pazuduši. Aiz ārējām deklarācijām par dzimumu līdztiesību slēpās neapzinātas sekas – cilvēka dabas nekontrolējamās dziņas izpaudās nespējā izveidot patiesu tuvību, un arī liekulīga atgriešanās pie patriarhālās sabiedrības žņaugiem nedeva mierinājumu.


Dramaturga un rakstnieka Romāna Dolžanska jaunā versija ar panākumiem debitējusi Vācu teātrī Berlīnē. DAILES iestudējuma pamatā tiek izmantota Dolžanska adaptācija, un tā paver kritisku skatu uz mūsdienu saziņas tehnoloģiju manipulēšanas iespējām ar cilvēka instinktiem.

Izrādes ilgums
1st. 40min.
Sezona
2021 / 2022
Pirmizrāde
17. martā, 2022.

Radošā komanda

Autors Augusts Strindbergs
Kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa
Režisors Viesturs Meikšāns
Gaismu māksliniece Māra Vaļikova
Mūzikas autore Bernadete Tarra

Atsauksmes

Iuze – 8.0

Tehnoloģiju izmantošana (audio austiņas) izrādes laikā deva unikālu, nebijušu klātesamības efektu pašā notikumā. Tas bija īpaši, piedaloties konkrētā stāstā. Izrādi IR vērts noskatīties.

1
user689629 – 8.0

Izrāde, kurā kaislības ir pāri visam, un apbrīna kārtējo reizi Dailes teātra "lielajām" aktrisēm! Tā ir viņu izrāde.

0
user689629 – 8.0

Izrāde, kurā kaislības ir pāri visam, un apbrīna kārtējo reizi Dailes teātra "lielajām" aktrisēm! Tā ir viņu izrāde.

0
teatravestnesis.lv
teatravestnesis.lv - Daiga Kažociņa

Noskatoties Spēles ar Jūliju un Kalpones atkārtoti, turklāt vairākas reizes katru no tām, radās intuitīva, bet pārliecinoša sajūta par vienojošo abos iestudējumos – determinisms un sacelšanās, spēles ar varu un varas spēles, izlaušanās. Tēmas, kuras, iespējams, režisoru Viesturu Meikšānu nodarbina šajā viņa daiļrades posmā.

diena.lv
diena.lv - Atis Rozentāls

Dramaturga Romāna Dolžanska versijā par Augusta Strindberga drāmu Jūlijas jaunkundze iedzīvināts ceturtais tēls, kurš ir notikumu virzītājspēks

lsm.lv
lsm.lv - Kitija Balcare

Priekšplānā izceļot varas un manipulēšanas līniju, nevis feministisko iztirzājumu un dzimumu vai slāņu dueļus, režisors Viesturs Meikšāns Dailes teātrī piedāvā savu versiju stāstam par Jūlijas jaunkundzi izrādē "Spēles ar Jūliju". Šoreiz skatītājiem iedalītas ne vien aculiecinieku, bet pat līdzdalībnieku lomas stāstā, kur bez Jūlijas, Žana un Kristīnes, uz skatuves ir vēl arī bijušais Jūlijas līgavainis Tomass un tehnoloģiju modrā acs.

kroders.lv
kroders.lv - Zane Radzobe

“Šī “Jūlijas” versija drīzāk liek domāt par tehnoloģiju ietekmi uz laikmetīgo dzīvi, par “īstuma” problemātiku.”