Meklēt...

Dailes kanons. Dreģe. Cīrulis.

Dailes teātris
Pievienot vērtējumu
10.0
1 vērtējums

Latvijas kultūras kanonā līdzās citām Latvijas kultūras vērtībām ietverti ne vien komponistu Raimonda Paula un Imanta Kalniņa darbi, bet arī režisora Eduarda Smiļģa veidotais Dailes teātris, režisora un dramaturga Pētera Pētersona veidotais dzejas teātris un arhitektes Martas Staņas projektētā Dailes teātra ēka.

Kādas vērtības jūs iekļautu pašu sastādītā kultūras kanonā? Tajā būtu vairāk dzejas vai mūzikas? Komponisti vai pianisti? Aktieri vai rakstnieki? Ēkas vai ainavas?

"Dailes Kanons" ir teātra simtgades svinību ietvaros tapis septiņu koncertu cikls, kas vāros vasaras vakaros aicinās skatītājus pulcēties Dailes dārzā, lai brīnišķīgu pianistu atskaņotas klaviermūzikas pavadībā dotos noslēpumainā poēzijas un mākslas pasaulē, kuras centrā mirdzēs galvenā Dailes kanona vērtība - izcilie Dailes teātra aktieri.

Dzejniece, nacionālās pretošanās kustības dalībniece un politieslodzītā Broņislava Martuževa, tāpat kā izcilā Dailes teātra aktrise Olga Dreģe, prot spēlēt akordeonu un ir Triju Zvaigžņu ordeņa kavaliere. Par sadarbošanos ar Latvijas Nacionālo partizānu apvienību dzejniece izsūtīta uz Ozerlaga nometni Taišetā, Sibīrijā. Tādēļ pēc atgriešanās Latvijā pirmos divus dzejoļu krājumus – “Balta puķe ezerā” un “Rakstītāja” – publicējusi ar citas autores – arī latgalietes – Evas Mārtužas vārdu. Šā gada jubilāra Imanta Kalniņa mūzikai un Broņislavas Martuževas dzejai skanot, Olga Dreģe ļaus ielūkoties Latgales un cilvēka mūža līkločos.

Izrādes ilgums
1st. 10min.
Sezona
2021 / 2022
Pirmizrāde
3. augustā, 2021.

Radošā komanda

Kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa
Režisors Viesturs Kairišs
Dramaturģe Justīne Kļava
Mūzikas autors Juris Vaivods
Scenogrāfe Ieva Jurjāne

Nav atsauksmju

Nav pievienota vēl neviena atsauksme, esi pirmais!