Meklēt...

Baltais helikopters

Jaunais Rīgas teātris
Pievienot vērtējumu
8.2
11 vērtējumi

Izrādes sižets balstīts patiesos notikumos un stāsta par iepriekšējā Katoļu baznīcas pāvesta - Benedikta XVI - noslēpumaino atkāpšanos no amata. Benedikts XVI jeb Jozefs Racingers ir pirmais pāvests, kurš pēdējo 600 gadu laikā pameta savu posteni dzīves laikā. Līdz šim bija pašsaprotami, ka šis amats tiek pildīts līdz pat nāves brīdim. Oficiālā atkāpšanās versija par veselības problēmām ne visiem šķiet pārliecinoša. Ir arī citas versijas. Astoņi gadi, kuru laikā Racingers pavadīja pāvesta krēslā (no 2005. līdz 2013. gadam), sakrita ar visiem tiem jaunajiem izaicinājumiem un jautājumiem, ar kuriem mūsu civilizācija tika konfrontēta 21. gadsimta sākumā un atbildes uz kuriem joprojām nav atrastas.

Izrāde pamatā angļu valodā (daļēji itāļu, poļu un latīņu valodās) ar simultāno tulkojumu uz latviešu un krievu valodu.

Izrādes ilgums
2st. 40min. (2 cēlieni)
Sezona
2019 / 2020
Pirmizrāde
21. novembrī, 2019.

Radošā komanda

Autors Alvis Hermanis
Kostīmu māksliniece Kristīne Jurjāne
Režisors Alvis Hermanis
Scenogrāfe Kristīne Jurjāne

Nav atsauksmju

Nav pievienota vēl neviena atsauksme, esi pirmais!

delfi.lv
delfi.lv - Anna Andersone

Laikam jau lieki teikt, ka Alvja Hermaņa jaunākā izrāde "Baltais helikopters" daudziem bijis nepacietīgi gaidīts notikums šajā teātra sezonā, un ne velti: Hermanis, Barišņikovs, Zariņa, Znotiņš, mīklainos apstākļos atkāpies pāvests, katoļu baznīcas virtuve, ticība, vērtību sadursmes, Eiropas nākotne… Receptē ir visas sastāvdaļas, lai taptu nozīmīgs teātra darbs par būtiskām tēmām, tāpēc jo īpaši interesanti šķetināt, kāpēc tā visa rezultāts ir viena no vājākajām Hermaņa izrādēm. Bet par visu pēc kārtas.

teatravestnesis.lv
teatravestnesis.lv - Zane Radzobe

Kam tic Hermaņa Racingers? Kas šai pasaulē ir īsts? Baltajā helikopterā neapšaubāms ir viens. Tā ir gaisma, kas laiku pa laikam iespīd «reālajā» pasaulē. Barišņikova Benedikts XVI šai gaismas kūlī guļ embrija pozā, mokās kā grēku nožēlotājs un sastingst ar skatu pret debesīm. Un varbūt ka viņa attiecības ar gaismas avotu nav gluži viennozīmīgas. Bet gaisma eksistē. Un tas ir ļoti daudz.

lsm.lv
lsm.lv - Kitija Balcare

Attiecības ar dievišķo sevī vai ārpus paša ir katra personīgā saruna. Jaunā Rīgas teātra izrāde “Baltais helikopters” ir tās autora Alvja Hermaņa jautājums pasaulei, kurp īsti ejam? Balss, kura šo jautājumu uzdod, pieder Romas katoļu baznīcas galvai, pāvestam Benediktam XVI, turklāt mirkli pirms atteikšanās no savas izredzētās vietas.

diena.lv
diena.lv - Maija Svarinska

Režisora un lugas autora Alvja Hermaņa izrādē Baltais helikopters valda lieliskums – teicama saskaņa starp ieceri un tās īstenojuma stilu.

satori.lv
satori.lv - Agnese Irbe

Novembra sākumā kādā pasākumā satiku trīs no izrādes veidotājiem. Sarunai iedegoties, apsolīju viņiem: ja man sagādās vienu ielūgumu uz pirmizrādi, es uzrakstīšu izrādes "konceptuālu analīzi". Šis teksts ir tieši tas un tikai tas – idejiskas analīzes elementi un manas personīgās piebildes. Šeit nebūs izrādes kā mākslas darba apskata, spriedumu par to, cik tā izdevusies, lugas teksta un aktierspēles vērtējuma, komentāru par dekorācijām un tamlīdzīgi.

kroders.lv
kroders.lv - Silvija Radzobe

Es pirmoreiz sapratu Raiņa Jāzepu, kurš, guvis gandarījumu par savu pazemojumu, nedzīvo harmoniskā mierā, godā un pārticībā, bet aiziet. Lai vientulībā meklētu jaunu, citu, kā Rainis saka, trešo patiesību.