Meklēt...

Oņegins. Komentāri

Jaunais Rīgas teātris
Pievienot vērtējumu
8.3
3 vērtējumi

Izrādes uzmanības centrā – ne tikai Aleksandra Puškina leģendārais darbs, bet arī vēsturiskais konteksts, kas to izskaidro. Tāpēc vienlīdz svarīgi būs gan paša Puškina teksti, gan šo tekstu skaidrojumi, galvenokārt leģendārā semiotiķa Jurija Lotmana komentāri. Lotmans uzskatīja, ka, lasot vēsturisko literatūru, nepieciešams pilnībā izzināt sadzīvisko, burtisko, ikdienišķo rituālu „arheoloģiju”, kas mūsdienu lasītājam paliek apslēpta aiz rakstnieka vārdiem.

Puškina dzeja skanēs krievu valodā! Tomēr lai tas nebiedē skatītājus, kuriem nav plašu krievu valodas zināšanu - lielākā daļa izrādes teksta būs latviešu valodā, un dzejas iestarpinājumi netraucēs sekot sižetam.

Izrādes ilgums
2st. 30min. (2 cēlieni)
Sezona
2014 / 2015
Pirmizrāde
5. aprīlī, 2012.

Nav atsauksmju

Nav pievienota vēl neviena atsauksme, esi pirmais!

delfi.lv
delfi.lv - Dita Jonīte

JRT jaunākais iestudējums "Oņegins. Komentāri" Alvja Hermaņa režijā izstāsta slaveno Aleksandra Puškina poēmu un aizved vēsturiskā ekskursijā, skaidrojot Puškina laikmeta tikumus, netikumus un kontekstus. Tas vienlaikus ir aizraujošs vēstījums par laika posmu 19. gadsimta pirmajā pusē Krievijā un emocionāli uztverams jūtīgās Tatjanas un dendija Oņegina mīlasstāsts. Savukārt laikmetu raksturojošu detaļu bagātu, kā arī ar gleznu un zīmējumu reprodukcijām kolorīti komentējošu izrādes ietvaru radījis mākslinieks Andris Freibergs.

ir.lv
ir.lv - Imants Lancmanis

Ja ne Puškina dzeja, JRT iestudējumu varētu uztvert kā vienu no daudzajiem formālistiskajiem meklējumiem laikmetīgajā teātrī